DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Családi levéltárak (állagtalan fondokból) • Mérey család (Q 247) • 49368

DL-DF 49368
Keltezés 1525-02-21
Kiadó SOMOGYI KONVENT
Régi jelzet Q 247 / 151
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Családi levéltárak (állagtalan fondokból) • Mérey család (Q 247)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Hátlapon
Regeszta in festo Kathedre b. Petri ap. A somogyi konvent bizonyítja, hogy Tardasi István, akit Mérey Mihály ellenében elmarasztaltak, tiltakozott ugyan az ítélet végrehajtása ellen, azonban sem a tiltakozó levelet nem akarta a konventnél hagyni, sem azt általuk végrehajtani. Eredeti, papíron, közepén kissé hiányos állapotban, hátlapján pecsét nyoma.– Regeszta forrása: OL regeszta (Fekete Nagy)
A somogyi Szent Egyed monostor konventje bizonyságlevelet állít ki Mere-i Mihálynak arról, hogy királyi tiltó és értesítéssel egybekötött perbehívó levél tilalmazta a konventet egy korábbi, Thardos-i István érdekében Mere-i Mihály ellen kiadott ítéletlevélben foglaltak végrehajtásától, s hogy Thardos-i István nem hagyta a konventben a tiltó parancsot. - Papír. Hátlapján pecsét töredéke. - Mérey lvtr. nr. 151. - Regeszta forrása: Publikált regeszta (Komjáthy Miklós): SMM 1 (1970) 52/42.
(in. prof. kath. Petri). A somogyi Szent Egyed-monostor konventje tanúsítja, hogy jóllehet Thardas-i István nemes a király eltiltó, idéző és insinuatio-s levelével eltiltotta a konventet a király másik, Mere-i Mihály nemes érdekében ellene a Márton-napkor (1524. nov. 11.) tartott ülésszakon hozott ítéletének végrehajtásától - vagyis hogy ennek érdekében kiküldjék megbízottukat - az eltiltó levelet sem nem hagyta a konventnél, sem velük nem hajtatta végre azt (nec dictas litteras inhibitorias per nos exequi facere curavit). - Rongált papíron, hátlapján pecsét darabjaival. (Mérey cs. lt. 151. sz. - No 7 et 14A.) - Kivonat: Komjáthy Miklós: A somogyi konvent II. Lajos-kori oklevelei az Országos Levéltárban. In: Somogy megye múltjából. 1 (1970) 52. 42. sz. - Regeszta forrása: Publikált regeszta (Borsa Iván): SMM 24 (1994) 49/180.

Tartalomgazda