DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista diversorum comitatuum (Q 330) • 36600

DL-DF 36600
Keltezés 1524-05-07
Kiadó LAJOS 2 KIRÁLY
Régi jelzet Q 330 / 1 4 48
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista diversorum comitatuum (Q 330)
Fennmaradási forma Átírás 1524
Regeszta Bude. sabbatho prox. p. f. ascensionis Domini. Lajos király a fehérvári keresztes konventhez. Mivel ő hozzájárulását adta azon adományhoz és örök átíráshoz, amelyet Lewa-i Zsigmond Bars megye comese tett felesége: Zwraklyn-i Pethrowyth Anna és mindkét nembeli utódjai részére, amint az Wylaky Lőrinc herceg, országbíró oklevelében részletesen olvasható, t. i. Patzhoh városáról és a benne lévő, kőből épült nemesi házról és curiáról, azonkívül a Hont megyei Mykola, Perewchen és Zakalos, meg a Nógrád megyei Jenew és Zokolya teljes birtokokról, ő királyi hozzájárulását adta és Szapolya-i János erdélyi vajda kérésére Anna úrnőnek adta az azokban lévő királyi jogot is és be akarja a nevezett Anna úrnőt az említett város, nemesi curia és felsorolt birtokok tulajdonába vezettetni, azért meghagyja a konventnek, küldje ki a testimoniumát, akinek a jelenlétében Emericus de Fyzesmegyer, aut Franciscus de Thessa, vel Mathias de Felsewdersenye, sew Emericus de Irmer, sive Stephanus de Horwathy mint a királyi curiából külön kiküldött ember szálljon ki a nevezett Paztho városhoz és a benne lévő nemesi házhoz, továbbá a teljes Mykola, Perewchen, Zakalos, Jenew és Zokolya hont- és Nógrád megyei birtokokhoz és vezesse be ezekbe és a bennük lévő királyi jogba a nevezett Anna úrnőt és statuálja azokat neki és mindkté nembeli utódainak örök tulajdonul, az esetleges ellenmondókat a királyi személyes jelenlét elé idézve. Átírta: 1524. szept. 8. Fehérvári keresztes konvent.

Tartalomgazda