DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327) • 36592

DL-DF 36592
Keltezés 1520-12-04
Kiadó KOLOZSMONOSTORI KONVENT
Régi jelzet Q 327 / TORDA 5 46
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327)
Fennmaradási forma Átírás 1547
Regeszta in festo b. Barbare virg. et mart. A kolosmonostori konvent bizonyítja, hogy eléje járultak Gerend-i László és Miklós és önként ily bevallást tettek: Bizonyos szükségtől kényszerítve totales portiones eorum possessionarias in possessione Czeked vocata, in comitatu Thordensi habitas, amelyek csak őket illetik, kivéve tehát Gerend-i Mátyásnak és a néhai Gerend-i Jakab fiának, Péternek, az ő testvéreiknek ugyanazon Czeked birtokban lévő birtokrészeit, 285 forintért elzálogosították Saarwar-i Miklósnak és Thomory Zsigmondnak oly módon, hogy amikor a nevezett Gerend-i László és Miklós vissza akarják azokat váltani, akkor a nevezett Saarwary Miklós és Thomory Zsigmond megkapván tőlük a 285 forintot, kötelesek nekik azokat visszaszolgáltatni. - Vállalták a nevezett Gerendy László és Miklós, hogy a zálogidő alatt Saarwary Miklóst és Thomory Zsigmondot a birtokrészek békés tulajdonában minden törvényes támadóval szemben meg fogják védeni; ha ezt nem tudnák, vagy nem akarnák teljesíteni, akkor amazok jogosak alias portiones possessionarias memoratorum Ladislai et Nicolai Gerendy az ugyanazon megyében fekvő Kerezthur birtokban lefoglalni, szám szerint ugyanannyi lakott és lakatlan jobbágytelket, amennyi a zálogba vett Czeked-i birtokrészen van és kezükben tarthatják azokat mindaddig, míg a zálogösszeget meg nem kapják. Ha pedig ez előbbiek ezt a foglalást bármiként akadályoznák, akkor Saarwary Miklós és Thomory Zsigmond Gerendy Lászlót és Miklóst a vajdai szék elé törvénybe idézheti. Átírta: 1547. jan. 13. Kolosmonostori konvent.

Tartalomgazda