DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327) • 29977

DL-DF 29977
Keltezés 1519-11-25
Kiadó LAJOS 2 KIRÁLY
Régi jelzet Q 327 / KÜKÜLLŐ 1 16
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Záró
Regeszta Bude - in festo beate Katherine virg. et mart. Lajos király az erdélyi káptalanhoz. Mivel ő hozzájárulását adta azon örök adományozáshoz és eladáshoz, amelyet egregii Sigismundus de Rahman, Andreas de Chery et Stephanus de Herenchen, necnon Sandrinus Zekel de Kezy tettek a Chydethelke és Zylkwth nevű küküllőmegyei birtokaikról Hederfaya-i Barlabasy Lénárdnak, erdélyi alvajdának, továbbá Haranglab-i Eleknek, Galgocz vára várnagyának és ezek utódainak - Zapolya-i János erdélyi vajda oklevelének a tanúsága szerint, azonkívül figyelembe véve hűséges szolgálataikat a szent koronával és a királlyal szemben, minden királyi jogát, mely őt a két birtokban bármi címen megillette, a nevezett Lénárdnak meg Eleknek és utódaiknak adományozta és be akarja őket azok tulajdonába vezettetni, azért meghagyja a káptalannak, küldje ki a testimoniumát, akinek a jelenlétében Paulus de Deesfalwa, vel Stephanus Fogarassy de eadem mint királyi ember szálljon ki a két birtokhoz és a bennük lévő királyi joghoz és egybehíván azok szomszédait és határbirtokosait vezesse be nevezetteket azok tulajdonába királyi jog címén, az esetleges ellenmondókat velük szemben az erdélyi vajda elé idézve. Eredeti, papír. Zárlatán pecsét nyomai. Régi jelzete: Comitatus Küküllő, Cista Küküllővár, Fasc. 1. N-o 16.

Tartalomgazda