DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327) • 29973

DL-DF 29973
Keltezés 1519-02-15
Kiadó HAGYMÁS MIKLÓS ERDÉLYI ALVAJDA
Régi jelzet Q 327 / HUNYAD 2 2 14
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Záró
Regeszta in oppido Dewa - feria tertia proxima p. f. b. Valentini martyris. Berekzo-i Hagmas Miklós, erdélyi alvajda és a székelyek helyettes comese az erdélyi káptalanhoz. Jelentették előtte Serel-i Kendenek, Kenderesnek és Jakabnak a nevében, hogy jóllehet a hunyadmegyei Serel és Rywsor nevű birtokokból Rywsor-i Lászlónak és a fiának: Jánosnak bizonyos privilegialis oklevél tanúsága szerint csak a harmadrész jár, azért ők azon privilegialis oklevél alapján azokban a birtokrészekben, amelyek köztük még osztatlanok, birtokosztályt akarnak, a már felosztott részekben pedig helyreigazítást és felmérést akartak a múltban és akarnak a jelenben is, de nem tudni, mi alapon a nevezett László és János az említett birtokrészekben az oklevél tartalmával ellentétben, nem az egyharmadot, hanem a felét akarják az ő rovásukra. Azért, ha a jognak megfelel, a nevezett Rywsor-i Lászlót és a fiát: Jánost magukt ellen a király elé perbe akarják idéz. Mivel kérelmük jogos, azért az alvajda megkéri a káptalant, küldje ki a testimoniumát, akinek a jelenlétében Petrus de Feyerwyz, aut Michael de eadem, vel Valentinus de Galaz, sive Radwl de Barbathwyze mint vajdai ember előbb megtudakolván a valót, keresse fel a nevezett Rywsor-i Lászlót és a fiát, Jánost és mondja meg nekik a vajda szavával, hogy az exponensek kezén lévő Serel és Rywsor birtokokban az említett privilegialis oklevél értelmében az eddig osztatlan részekben birtokosztályt csináljanak, a felosztottaknak pedig helyreigazítást és felmérést eszközöljenek. Ha megteszik, a dolog rendben van, egyébként tiltsa el őket ama birtokrészek további használatától és mindamellett idézze meg őket az exponensekkel szemben Szent Jakab apostol nyolcadára a király elé. Jelezvén előttük... Eredeti, papír. Zárlatán papírfelzetes pecsét. Régi jelzete: Comitatus Hunyad, Cista 2. Hunyad, Fasc. 2. N-o 14.

Tartalomgazda