DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327) • 29744

DL-DF 29744
Keltezés 1505-12-19
Kiadó SZENTGYÖRGYI PÉTER ORSZÁGBÍRÓ
SZENTGYÖRGYI PÉTER ERDÉLYI VAJDA
Régi jelzet Q 327 / KÜKÜLLŐ 4 39
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Záró
Regeszta Szentgyörgy-i és Bozyn-i Péter comes országbíró, erdélyi vajda, az erdélyi káptalanhoz. Midőn dec.19-én (f.sexta prox.p.f.b. Lucie virg. et martyris) több erdélyi nemessel Tordán ülést tartott, eléjük járult Bethlen Balázs, aki a saját és testvére, Bethlen Miklós nevében bemutatta előttük az országbíró ítéletlevelét, amely a Küküllő megyei Wezzews birtoknak részükre való statutiójáról szólt (ld. az oklevelet külön). Az oklevél bemutatása után bejelentette a saját és Miklós nevében, hogy másnemű elfoglaltságuk miatt eddig nem tudták a vajda ítéletét végrehajtani, azért engedélyt kért annak mostani végrehajtására. Mivel kérése jogosnak látszott, azért a vajda megkéri a káptalant, küldje ki a testimoniumát, akinek a jelenlétében Martinus de Hozzywazo, aut Balthasar de eadem, vel Christophorus Fanchyka de Désfalua, sin Paulus Bordy de Zéplak, seu Alexius de Kysfalwd, sive Sigismundus de Pétherfalva, neve Demetrius Sulok de Zanchal, nam Anthonius Barchay de Istvánháza annak ellenére, hogy az előbbi visszajuttatást nem hajtották végre idejében, az ítéletet most hajtsák végre. Erről Vízkereszt nyolcadára kér választ. - Papír - Zárlatán pecsét nyomai - Regeszta forrása: OL regeszta (Szilágyi hagyatékból)

Tartalomgazda