DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Családi levéltárak (P szekcióból) • Khuen-Héderváry család levéltára, Grassalkovich család (Q 104) • 90505

DL-DF 90505
Keltezés 1503-06-16
Kiadó ULÁSZLÓ 2 KIRÁLY
Régi jelzet Q 104 / EXTRASER 9 353
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Családi levéltárak (P szekcióból) • Khuen-Héderváry család levéltára, Grassalkovich család (Q 104)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Záró
Regeszta II. Ulászló király tudatja a váci káptalannal, hogy Inanch-i Ferenc jún. 10-én azzal vádolta előtte Balogh-i Gergelyt, Istvánt és Cherubint, valamint Balogh-i Pál fia Benedeket, hogy vagy 3 éve felsorolt Balogh-i (Hont m) familiárisaikkal és jobbágyaikkal Inanch birtokon megölték fivérét, Inanch-i Zsigmondot. Balogh-i István a maga és alperes társai nevében azt állította, hogy Inanch-i Zsigmond megölésében ártatlanok. A feleperes által megnevezett familiárisok közül Nemeth János akkoriban nem volt az ő familiárisa és Pest városban tartózkodott, Commenth Albert pedig soha nem volt a familiárisa, továbbá Inanch-i Zsigmondot, mikor Inanch-i Pállal és másokkal Inanch birtokról Balogh birtokra tartott a szabad úton, nem tudni, hogy társai vagy a parasztok ölték-e meg. Az alperesek kérésére II. Ulászló meghagyja a váci káptalannak, hogy a peres felek állításának tisztázása végett Hont megye székhelyén, Nyek birtokon aug. 3-án tartsanak vizsgálatot. - A hátoldalon perbeli feljegyzés. - Lezenye-i Chako Miklós, Palasth-i András és Balogh-i Miklós királyi emberek. - A hátoldalon királyi zárópecsét maradványai és caput sigilli. - Regeszta forrása: OL regeszta (Bándi).

Tartalomgazda