DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista diversorum comitatuum (Q 330) • 30956

DL-DF 30956
Keltezés 1501-04-15
Kiadó LELESZI KONVENT
Régi jelzet Q 330 / 2 4 62
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista diversorum comitatuum (Q 330)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Záró
Regeszta űKornis Benedek prépost és a leleszi konvent jelentik Wyngarth-i Geréb Péter nádornak és a kunok bírájának, hogy megkapták a vajda tilalmazást és idézést tartalmazó oklevelét. A konvent unacum prefatis Paulo de Kertwelyes et Ladislao de Radwancz, mint nádori emberekkel kiküldték religiosum fratrem Martinum, presbiterum ecclesie nostrae conventualem, akik közül a nevezett Kertwelyes-i Pál a testimonium jelenlétében feria quarta prox. post dominicam Judica a zemplénmegyei Naghmyhal városban, majd feria sexta immediate sequenti a nevezett Radwancz-i László ugyanazon testimonium kíséretében az ungmegyei Waynathyna birtokban felkereste Naghmyhal-i Benedek fiait: Imrét, Benedeket, Lászlót és Szaniszlót, kit-kit a saját birtokrészén figyelmeztetett, hogy ők a néhai Ewdenffy Lászlónak összes birtokaiból és birtokjavaiból kötelesek kiadni az exponens úrnő édesanyjának: Adviga úrnőnek járó leánynegyedet, mégpedig azokból, amelyek a női-ágat is illették, a megfelelő birtokrészt, azokból pedig, amelyek csak a férfi-ágat illették, az ország törvénye szerint járó leánynegyedet. A négy fiú ezek kiadását megtagadta, amiért a nádori ember őket részben Naghmyhal városában, részben Waynathyna birtokban, kit-kit a saját birtokrészén tiltotta ama javak további használatától és mindamellett mind a négyüket megidézte az exponens úrnővel szemben Szent Görgy nyolcadára a nádor elé. - Zárlatán pecsét nyomai. - Regeszta forrása: OL regeszta (Szilágyi hagyatékból).

Tartalomgazda