DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Vegyes provenienciájú oklevelek • Vétel útján bekerült vegyes provenienciájú iratok (Q 281) • 105803

DL-DF 105803
Keltezés 1500-01-23
Kiadó ULÁSZLÓ 2 KIRÁLY
Régi jelzet Q 281 / 1966 2359
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Vegyes provenienciájú oklevelek • Vétel útján bekerült vegyes provenienciájú iratok (Q 281)
Fennmaradási forma Másolat 1698
Regeszta Ulászló király bizonyítja, hogy Lukács csanádi püspök és Sebes és Karan oppidumok összes nemesei és lakói között a tized fizetése miatt per indult, amelynek az eldöntését a király a név szerint felsorolt fogott bírákra bízta. Ezek a megtartott fogott bírósági tárgyalásról jelentették a királynak, hogy a nemesek érvelése szerint ezek a végeken, a törökkel sokat harcoltak és ezért azt a kedveményt kapták már korábban, hogy tized helyett minden nemes csak 4 dénárral tartozik a püspöknek; ez viszont a legújabb rendelkezésre hivatkozva ezt a régi privilégiumot nem akarta elismerni, hanem a dekretumok szerint a föld terményei után természetben kívánta a dézsmát. Ítélethozatal előtt a felek békésen megegyeztek és Lukács püspök megengedte, hogy élete végéig a nemesek a régi privilegiumok szerint fizessék a tizedet, azaz továbbra is fejenként 4 dénárt fizessenek. - Papír - Regeszta forrása: OL regeszta (Ila).

Tartalomgazda