DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327) • 30061

DL-DF 30061
Keltezés 1498-06-20
Kiadó ULÁSZLÓ 2 KIRÁLY
Régi jelzet Q 327 / SZATMÁR 4 39
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Záró
Regeszta Ulászló király a leleszi konventhez. Jelentették előtte Bathor-i Miklósnak a nevében, hogy három évvel ezelőtt karácsony körül, amikor még élt a néhai Bathor-i András, ennek a Bathor városában alkalmazott udvarbírája: nobilis Petrus Parvus de Komarocz, urának a megbízásából magához vette és magával vitte az exponensnek a Zabolch megyében fekvő Bathor nevű birtokán élő egyik jobbágyának: Poroznay Gergelynek minden javát és azokat mindaddig nem adta vissza neki, míg a nevezett Poroznay Gergely az ország jogszokásával ellentétben engedély nélkül és adósságainak törlesztése nélkül az ő birtokára nem költözött. Apjuk halála után Bathor-i György, István és András többszöri kérésére sem adták vissza azokat. - Két évvel azelőtt újév táján a nevezett Bathor-i András említette udvarbírája útján elfogatta az exponens Sebestyén nevű jobbágyát és addig nem engedte szabadon, míg eskü alatt meg nem ígérte neki, hogy 40 arany forintot fizet neki és az ő birtokára költözik, majd anélkül, hogy kötelezettségének eddigi helyén eleget tett volna, minden javával átszállította saját birtokára, Bathorba. Bathor-i András fiai ezt a jobbágyot sem engedték vissza. - A minap elmúlt Szent Márton ünnepe körül generosa domina Juliana, relicta ipsius condam Andree de Bathor embereivel elhajtatta az exponensnek s szabolcsmegyei Fabyanhaza birtokán lévő erdejéből az összes tizedre kötelező disznókat és azokat a maga számára tartotta meg. - Végül Szent György ünnepe körül az említett udvarbíró Juliana úrnőnek a megbízásából az exponensnek azon szántóit, melyek a Bogath birtok felé vezető út mentén terülnek el, penes viam Kothyawth, saját és jobbágyai ekéivel a maga számára szántatta fel, és foglalta el. Azért meghagyja a konventnek, küldje ki a testimoniumát, akinek a jelenlétében Anthonius aut Andreas de Periche, vel Albertus, sin Nicolaus de Bws, seu Emericus de Chwr, sive Gregorius de Pagh mint királyi ember a vizsgálat után idézze meg Bathor-i Györgyöt és a többi fentnevezettet az exponenssel szemben Szt. Jakab ap. ünnepének 20.-ik napjára a királyi személyes jelenlét elé. - Zárlatán papírfelzetes pecsét. - Regeszta forrása: OL regeszta.

Tartalomgazda