DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327) • 29883

DL-DF 29883
Keltezés 1497-02-01
Kiadó TELEGDI ISTVÁN ERDÉLYI ALVAJDA
Régi jelzet Q 327 / KÜKÜLLŐ 5 61
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Záró
Regeszta Thelegd-i István erdélyi alvajda az erdélyi káptalanhoz. Amidőn Erdély több nemesével Kolosvárt ülést tartott, eléjük járult Solymos László és Waraskezy-i Lepes Bernát nevében bemutatta előttük Belthewk-i Dragffy Bertalan erdélyi vajdának idézést tartalmazó oklevelét (ld. külön). Az oklevél bemutatása után a procurator Solymos-i László bejelentette, hogy megbízója: Lepes Bernát, másnemű elfoglaltsága miatt az adott terminusra nem tudta az ügyet kellőleg előkészíteni, azért ha a törvénynek megfelel, más terminust kért. Kérése a jognak megfelelő lévén, a vajda új terminust tűzött ki és megkérte a káptalant, küldje ki a testimoniumát, akinek a jelenlétében Albertus aut Paulus Syley de Galthew, sin Andreas Porkolab de Petherfalwa, sive Anthonius Syley de Pethlend, Johannes et Demetrius de Zanchal mint vajdai ember idézze meg Wyzakna-i Ferencet, továbbá Galfalwa-i Wancha Jánosnak a fiát, Sebestyént és Bewnye-i Bertalan literatusnak az anyját, akire az ügy fiának halála után átszállt, Szent Jakab apostol nyolcadára az erdélyi vajda elé. - Papír - Zárlatán pecsét nyomai - Regeszta forrása: OL regeszta (Szilágyi hagyatékból)

Tartalomgazda