DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • KKOL, Cista comitatuum (Q 320) • 26944

DL-DF 26944
Keltezés 1496-10-31
Kiadó KOLOZSMONOSTORI KONVENT
Régi jelzet Q 320 / KOLOZS G 72
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • KKOL, Cista comitatuum (Q 320)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét 0
Regeszta A kolosmonostori konvent bizonyítja, hogy megjelentek előtte egyrészt Nicolaus filius quondam Blasii de Gywlakwtha, másrészt pedig nobilis domina Sophia, filia quondam Pauli de Gyerghfalwa és ennek az ura: Albertus Polyák és miután szemmérték szerint meg tudták állapítani a nevezett Miklósnak a korát, aki 17 évesnek tűnt fel előttük, közösen ily bevallást tettek: Miklós a Kolos megyében fekvő Arankwth, Zenthmarthon, Mehes, Nagy Nyulas, Kys Nyulas és Thuson birtokokban lévő birtokrészeinek a felét, továbbá a Torda megyei Saly, Gerebenes, Kapws, Pynar, Kementhelke, Bodo, Ikland és Illye birtokokban lévő birtokrészeinek a felét és a Küküllő megyei Fylethelke meg Egresthew birokokban lévő birtokrészeinek a felét, amelyek őt öröklött jogon illetik, továbbá az azokban lévő állatokat, ménesbeli lovakat, juhokat, sertéseket, ökröket, teheneket, malmokat és malomhelyeket és egyéb ingóságokat azok minden tartozékával 2000 arany Ft-ért eladta a nevezett Zsófia úrnőnek és urának: Polyák Albertnek és Gáspár nevű fiuknak, meg utódaiknak. Ha Miklós gyermektelenül találna meghalni, összes birtokrészei Zsófia úrnőre, meg Polyák Albertre és fiukra: Gáspárra szállnak.Ha pedig a testvérek közül valamelyik próbálná az eladott ingatlanokat és ingóságokat tőlük visszaváltani, ezt csak 2000 arany Ft ellenében teheti. - Papír, mkét oldala teleírva más-más oklevéllel - Regeszta forrása: OL regeszta (Szilágyi hagyatékból).
(f. II. a. Omn. sanct.) Néhai Gywlakwtha-i Balázs fia: Miklós, minthogy betöltötte 17. életévét, Arankwth, Zenthmarthon, Mehes, Naghnywlas, Kysnywlas, Thwson, (Colos vm), Saly, Gerebenes, Kapws, Pynar, Kementhelke, Bodon, Ikland, Ilye (Thorda vm), Fylethelke, Egresthelke (Kykellew vm) birtokbeli örökös részeit, ménesbeli lovait, juhait, disznait, ökreit, teheneit, (equos equatiales, oves, scrofas, boves, vaccas), malombeli részeit és ingóságait 2000 arany Ft-ért élete végéig (vita sua durante) eladja néhai Gyerghfalwa-i Pál leánya: Zsófiának, férjének: Polyak Albertnek és fiának: Gáspárnak. Ha gyermektelenül halna meg, birtokai örökösen is az előbbiekre szálljanak, de rokonai azokat a fenti összeggel magukhoz visszaválthassák. DL 26944. Papírszeletkére írt fogalmazvány.- Regeszta forrása: Jakó, KmJkv 2995.

Tartalomgazda