DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista diversorum comitatuum (Q 330) • 30306

DL-DF 30306
Keltezés 1495-06-15
Kiadó SZAPOLYAI ISTVÁN NÁDOR
Régi jelzet Q 330 / 1 5 43
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista diversorum comitatuum (Q 330)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Alul
Regeszta Zapolya-i István, Szepes földjének örökös comese, Magyarország nádora és a kunok bírája bizonyítja, hogy megjelentek előtte egyrészt a néhai Bethlen ... fia Miklós, aki a nemes úrnőtől: Annától, a néhai Nemthy Banffy György leányától született, másrészt pedig a néhai Lossoncz-i Desewfy János fia János fia Mihály fia János, magára vállalva testvérének Imrének a terhét, és bejelentették, hogy az egymás iránt érzett testvéri szeretetből, főleg pedig azért, mert a nevezett János és Imre Chycho várát és Zenthmargytha városát Belső-Szolnok megyében, továbbá Gyewent Nógrád megyében, azonkívül Wywar várának a tartozékait és Bohnya castellumnak a részeit Küküllő megyében és a Dyznoje nevű curiát meg a Kerezthes nevű birtokot Torda megyében és ezeken kívül a néhai László vajdának és Lossoncz-i Desewffy Miklós mesternek, elődeiknek összes javait és birtokjogait, amelyek a nevezett Jánost és Imrét öröklött jogon illetik, amelyek jelenleg különböző megyékben idegenek kezén vannak és amelyek visszaszerzésére saját erejükből képtelenek, azért a nevezett Mihály fia János Bethlen Miklóssal oly szerződésre lépett, hogy a nevezett Bethlen Miklós az elsorolt várakat, castellumokat, birtokokat és birtokrészeket, amelyek László vajdát és Desewffy Miklós metert bármi címen illetik, azokat jogi úton vagy bármi más úton saját fáradozásával és költségével a nevezett János és Imre nevében vissza fogja szerezni. Amikor tehát azokat vagy azok bármely részét a nevezett Miklós vissza tudja szerezni, akkor a nevezett János és Imre kötelesek a visszaszerzett javakból kiadni a ius quartalitiumot az említett Anna úrnőnek, Bethlen Miklós édesanyjának, nem pénzben, hanem birtokban, kötelesek azonkívül a nevezett Bethlen Miklóst kielégíteni a birtokok visszaszerzésénél előfordult kiadásaiért és egyéb költségeiért, ha valamit pénzben kellett kieszközölnie. Ha ezt nem tudnák, vagy nem akarnák teljesíteni, ez esetben Miklós a visszaszerzett javakból kiszakíthat a maga számára annyit, amennyi kiadásait fedezi és azokat kezében tarthatja mindaddig, míg János és Imre eleget nem tettek neki kiadásaiért. Ha a felek valamelyike utódok nélkül találna meghalni, annak a birtokjavai az életben maradt félre szállnak. Minderre a felek a nádor előtt kötelezték magukat. - A szöveg alatt pecsét nyomai. - Regeszta forrása: OL regeszta.

Tartalomgazda