DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • Erdélyi kincstári levéltár, Erdélyi fiscalis levéltár (Q 343) • 20267

DL-DF 20267
Keltezés 1495-02-17
Kiadó DRÁGFI BERTALAN ERDÉLYI VAJDA
Régi jelzet Q 343 / 11 20 A
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • Erdélyi kincstári levéltár, Erdélyi fiscalis levéltár (Q 343)
Fennmaradási forma Eredeti
Regeszta Belthewk-i Dragfy Bertalan erdélyi vajda és a székelyek ispánja bizonyítja, hogy megjelentek előtte egyrészt Zylwas-i Péter nemes Erzsébet úrnőnek, azelőtt Apathy-i néhai Boyer András özvegyének, jelenleg pedig saját feleségének és Dellew-i Péternek meg Jánosnak a nevében, másrészt pedig Naghfalw-i Apafy Lénárt és bejelentették, hogy jóllehet köztük a tordamegyei Zenth Myklos birtok fele ügyében, amely a nevezett Zylwasy Péter révén az említett Erzsébet úrnőt és Dellew-i Jánost öröklött jogon illeti, de jelenleg a nevezett Apafy Lénárt kezén van zálog címén, bizonyos per támadt és folyt a vajda előtt Erzsébet úrnő és Dellew-i János, mint actorok és Apafy Lénárt, mint alperes között, most a felek az ügy eldöntését nyolc választott bíróra bízták oly módon, hogy febr. 24-én (in festo b. Mathie ap.) mindkét fél megjelenik az általuk egyforma számban választott nyolc fogott bíróval Bozzyas birtokon és amit a fogott bírák érveik meghallgatása ügyében döntenek, azt mindkét fél köteles elfogadni, amelyik fél ezt nem tenné meg vagy a végrahajtást megtagadná, az 200 arany forintban marad el, amely 200 arany forint behajtásáról 2/3 részben a vajda, 1/3 részben az ellenfél rézére való behajtásáról a vajda maga intézkedhetik. Erre a felek kölcsönösen kötelezték magukat. – Hátlapján pecsét nyomai. – Regeszta forrása: OL regeszta.

Tartalomgazda