DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327) • 30056

DL-DF 30056
Keltezés 1494-06-25
Kiadó ULÁSZLÓ 2 KIRÁLY
Régi jelzet Q 327 / SZATMÁR 4 18
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327)
Fennmaradási forma Átírás 1494
Regeszta Ulászló király ... comiti vel vicecomiti et iudicibus nobilium comitatus de Zabolch. Panaszolta előtte nobilis Stephanus Tharkany a saját és testvére: László nevében, hogy midőn Szent Gergely pápa ünnepe körül néhány jobbágyuk: Michael Fwthas, Stephanus Gal, Blasius similiter Gaal et Emericus Nagh, akik Gywlay nevű birtokukon laknak, a Bathor városban tartani szokott vásárra mentek különféle ügyeik elintézése céljából, midőn ezek elintézése után visszafelé indultak és már a város széléhez értek, Bathor-i Miklósnak egyik vargája különböző gyalázó szavakkal és rágalmakkal illette őket, de mikor azok tovább indultak, akkor a gyalázkodó varga maga mellé vévén és a nevezett jobbágyok ellen izgatván többi varga társait, a jobbágyokat súlyosan bántalmazták, magát Fwthos Mihályt pedig akinél egyáltalában nem volt fegyver, de még bicskája sem volt kéznél, nyolc sebtől vérezve hagyták ott. Ez ügyben azután Bathor-i Miklós egybegyűjtötte jobbágyait és azok útján az exponensek említett négy jobbágyát per singula capita in singulis quadraginta florenis convictos esse pronuntiari fecisset és azon kívül az exponensek összes jobbágyait gravibus iniuriis afficeret et persequeretur, ami miatt több jobbágyuk már elmenekült és a többiek is el akarnak távozni. A királytól kért jogorvoslatot. Jóllehet tehát az ország régi jogszokása szerint a nemesek maguk ítélhetik meg jobbágyaikat, de mert ez nem volt ítélet = iudicium, sed plane calumpnia quedam esse videtur, hogy azok, akiket oly súlyosan bántalmaztak, még fizetni tartozzanak, másrészt ugyanabban az ügyben senki sem lehet egyszerre iudex et actor, azért meghagyja címzetteknek, hogy levele vétele után rövid terminuson belül hívják törvényszékük elé Bathor-i Miklóst említett jobbágyaival és vargáival együtt és ott hozzanak felettük ítéletet és amit majd megítéltek, azt hajtsák is végre. Ha Bathor-i Miklós nem volna megelégedve ítéletükkel, akkor az egész ügyet tegyék át a királyi személyes jelenlét bírósága elé, terminust tűzve ki az ott való megjelenésre. - Regeszta forrása: OL regeszta.

Tartalomgazda