DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327) • 36517

DL-DF 36517
Keltezés 1494-03-08
Kiadó ULÁSZLÓ 2 KIRÁLY
Régi jelzet Q 327 / KÜKÜLLŐ 5 63
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Záró
Regeszta Ulászló király az erdélyi káptalanhoz. Mivel ő egyrészt Benye-i Bertalan mesternek saját nővére /soror uterina/ Erzsébet, Chezthwe-i György felesége érdekében előterjesztett kérelmére, másrészt attól az elgondolástól vezéreltetve, nehogy a nevezett Erzsébet úrnő hajléktalanul idegenek fedele alatt legyen kénytelen napjait leélni, őt a nevezett Bertalan mestert illető kykellewmegyei Benye és Zepmezew birtokokban lévő birtokrészekben, igazi örökössé tette és fiúsította; azonkívül neki adta az azon birtokrészekben lévő királyi jogát is és be akarja őt azokba és a bennük lévő királyi jogba veezettetni, azért meghagyja a káptalannak, küldje ki a testimoniumát, akinek a jelenlétében Johannes Ewz de Zanchal, aut alter Johannes Sulyok de eadem, vel Anthonius Syley de Petlend, sew Andreas Porkolab de Petherfalwa, sive Simon Belay de Balasthelke, neve Lucas Zewke de Zewkefalwa, vel Johannes Gereb de Pocztelke, szálljon ki a nevezett birtokrészekhez és a szomszédok meg határbirtokosok meghívásamellett vezesse be azokba és a bennük lévő királyi jogba az említett Erzsébet úrnőt, az esetleges ellenmondókat pedig idézze meg vele szemben a királyi személyes jelenlét elé. - Az oklevél hátlapján: Executio facta est feria quarta a.f.penthecostes; homo wayuodalis Johannes Ewz de Zanchal, capitularis Nicolaus presbiter, capellanus domini Martini archidiaconi Albensis; commetanei: Thomas Forray de Haporthon, Blasius similiter Forro de eadem, Osvaldus de Elekes, Georgius de eadem, Benedictus Porkolab de Bewnye.Item feria teria a. Corporis Christi, die videlicet XIIII-a diei introductionis nobilis Petrus Hathzaky de Wad, castellanus et provisor curie castri Dyod in personis domine Elizabeth relicte et Mathei filii condam Johannis Pongracz de Dengeleg ellenmondott, amiért a következő nyolcadra a királyi személyes jelnelét elé idézték őket. Item codem die agilis Michael Lancz ellenmondott Hazywazo-i György nevében. - Zárlatán papírfelzetes pecsét. - Regeszta forrása: OL regeszta.

Tartalomgazda