DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327) • 36537

DL-DF 36537
Keltezés 1489-04-15
Kiadó MÁTYÁS 1 KIRÁLY
Régi jelzet Q 327 / APPENDIX 200
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Alul
Regeszta Mátyás király a tasnádi vicariushoz. Jelentették előtte Bathor-i Miklósnak a nevében, hogy Gereb László erdélyi püspöknek Thasnad nevü birtokán élő két jobbágya: Kalaztheleky István és Thanka Péter az exponensnek Somlyo nevü birtokán lakó jobbágyait, névszerint Marthon Pétert, Bacho Istvánt és Thythews Istvánt bizonyos ügyből kifolyólag, amely nem egyházi, hanem világi bíróság elé tartozik, a vicarius előtt perbe vonták, amelyben ő ítélkezni akar és abban Kalaztheleky István és Thanka Péter kérésére el akarja ítélni a nevezett Marthon Pétert és a másik két alperest. Mivel azonban a világi bírósághoz tartozó ügyeket nem lehet egyházi törvényszék előtt tárgyalni, hanem csak a királyi udvarban a rendes bírák előtt, azért utasítja a vikariust, hogy levele vétele után az előbbi ügyben előtte folyamatban lévő pert illetőleg annak peres iratait, az alperesek minden károsodása nélkül, ugyanabban az állapotban, amelyben az jelenleg áll, terjessze fel a királyi személyes jelenlét bírósága elé, kijelölvén a felek részére meghatározott terminust az ott való megjelenésre. Eredeti, papir. A szöveg alatt papirfelzetes pecsét nyomai.

Tartalomgazda