DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • KKOL, Cista comitatuum (Q 320) • 27955

DL-DF 27955
Keltezés 1487-08-13
Kiadó MÁTYÁS 1 KIRÁLY
Régi jelzet Q 320 / SZOLNOK MED M 16
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • KKOL, Cista comitatuum (Q 320)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Záró
Nyelv Latin
Regeszta Mátyás király a kolosmonostori konventhez. Jelentették előtte a néhai Mayad-i Lászlónak Agatha úrnőtől, a néhai Sarmasag-i András leányától született fiainak: Istvánnak, Gergelynek és Jánosnak a nevében, hogy be akarják magukat vezettetni az említett Andrásnak a Sarmasagh, Zygeth, Kewesd, Remethe, Koronth, Gyrolthkwtha és Dershyda közép-szolnokmegyei birtokokban lévő birtokeészeinek a negyedébe, amelyek őket bizonyos jogon megilletik. Azért a király meghagyja a konventnek, küldje ki a testimoniumát, akinek a jelenlétében Közép-Szolnok megyének egyik választott és felesküdött nemese, mint királyi ember szálljon ki a felsorolt Sarmasagh, Zygeth, Kewesd, Remethe, Koronth. Gyrolthkwtha és Dershyda birtokokhoz, illetőleg azok negyedrészéhez és a szomszédok meg a határbirtokosok meghívása mellett statuálja azt a negyedrészt az exponenseknek, az esetleges ellenmondókat a királyi személyes jelenlét elé idézve. – Zárlatán pecsét töredékei. – Regeszta forrása: OL regeszta.
(Bude, fII.a.Assump.virg.) I. Mátyás király megparancsolja a Kolosmonostra-i egyház konventjének, hogy küldje ki hiteles emberét, akinek jelenlétében Közép-Szolnok vm. egyik választott esküdt nemese, mint királyi ember iktassa be Mayad-i néhai László és Sarmasag(-i) néhai András lánya: Agatha fiait: Istvánt, Gergelyt és Jánost említett néhai András Sarmasagh, Zyget, Kewesd, Remethe, Koronth, Gyrothkwtha, Dershyda* (Közép-Szolnok vm) birtokok negyedébe, amely bizonyos jogon őket illeti. Az esetleges ellentmondókat idézzék a királyi személyes jelenlét elé okt. 6-ra (ad oct. Mich.) és az iktatásról a konvent ugyanoda tegyen írásban jelentést. – Közvetlenül a szöveg alatt, jobbról: Lecta per Thomam Dragi. Eredeti, papíron, vörös zárópecsét darabkáival. DL 27955. (KKOL Cista Com. Köz.Szoln. M-16.) * Javítva Dewshida-ról. – Regeszta forrása: Erdélyi regeszták (Rácz Gy.)

Tartalomgazda