DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327) • 36513

DL-DF 36513
Keltezés 1487-07-19
Kiadó TELEGDI ISTVÁN ERDÉLYI ALVAJDA
Régi jelzet Q 327 / ALBA 1 4 40
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Záró
Nyelv Latin
Regeszta Thelegd-i István erdélyi alvajda az erdélyi fehérvári káptalanhoz. Jelentették előtte nemes Katalin úrnőnek, előbb a néhai Kyzd-i Sandrinus özvegyének, jelenleg pedig Fyged-i Balázs feleségének, továbbá előbbi urától született fiainak: Péternek, Jánosnak és Istvánnak a nevében, hogy mikor még élt első férje, illetőleg édesapjuk, a nevezett Sandrinus, a fehérmeygei Alsothorya birtokukra vonatkozó okleveleik bizonyos körülmények között Hydwegh-i Myko Lőrinc és Alsothorya-i Mehych Benedek, azonkívül a nevezett Lőrinc fiai: Antal és Péter, meg a nevezett Benedek fiai: Mihály és László és melletük a néhai Bartha fiai: Balázs és István, továbbá a nevezett Mehych Benedek feleségének: Ilonának, és leányainak: Krisztinának és Ilonának a kezeihez jutottak egyforma felelősség mellett és nevezettek azokat semmi kérésre sem hajlandók az exponenseknek kiadni, hanem erőszakkal maguknál tartják azokat. Azért az alvajda megkéri a káptalant, küldje ki a testimoniumát, akinek a jelenlétében Johannes Barlabasy de Chesthwe, aut Nicolaus de Gerend, vel Petrus de Syle, sew Osualdus de Forro, sive Valentinus de eadem, neve Johannes de Zengel, nam Ladislaus de Bogath, namque Osvaldus de Haparthon, mint vajdai ember előbb meggyőződvén a tényállásról, idézze meg a nevezett Myko Lőrincet és a többi fentnevezettet az exponensekkel szemben Vízkereszt nyolcadára az alvajda elé, jelezvén előttük, hogy ott meg nem jelenésük esetén is a jognak megfelelő végleges ítéletet fognak hozni. - Az oklevél hátlapján a következő feljegyzés: Executio facta est sabbato prox. a. f. depositionis S. Ladislai regis; evocatio feria tertia post festum predictum; homo capituli magister Benedictus de Dees canonicus, vicevayuodalis Petrum Syle, evocatio ipsa de portione possessionaria in Hydwegh habita. - Zárlatán pecsét töredékeivel. - Regeszta forrása: OL regeszta.

Tartalomgazda