DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Családi levéltárak (P szekcióból) • Batthyány levéltár, Jelzet nélküli oklevelek (Q 31) • 107066

DL-DF 107066
Keltezés 1486-08-22
Kiadó GERÉB MÁTYÁS HORVÁT BÁN
GERÉB MÁTYÁS SZLAVÓN BÁN
GERÉB MÁTYÁS DALMÁT BÁN
Régi jelzet Q 31
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Családi levéltárak (P szekcióból) • Batthyány levéltár, Jelzet nélküli oklevelek (Q 31)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Hátlapon
Nyelv Latin
Regeszta Vingárti Geréb Mátyás dalmát, horvát, szlavón bán tanusítja, hogy mikor Jakab apostol nyolcadán az új országos dekretum szerint törvényszéket tartott, Brezowcz-i aliter Zobochyna-i Erzsébet lánya, Katalin fia Mátyás Brezowcz-i Horváth György és felesége: Dorottya ellen panaszt emelt a nagyanyja, Arzsébet Brezowcz-i (Kőrös m. Zobochyna tartozéka) birtokából leánynegyed jogán megillető rész miatt, amelyet György és felesége tartanak birtokukban. György erre azt állította, hogy Mátyás részét Brezowcz-i András felesége, az említett Katalin leánya, Ilko birtokolja és Mátyás tőle perelje el részét. Brezowcz-i András szerint viszont Ilko csak az őt megillető részt kapta ki. A bán ennélfogva meghagyja az albánoknak és kőrősi ispánoknak, valamint a kőrősi szolgabíráknak és esküdteknek, hogy egyikük jelenlétében Brezowcz birtokon Mátyás fizesse ki Horwath györgynek a birtok visszaszerzésére fordított költsége megfelelő részét, majd osszák fel a felek között, mint Erzsébet örökösei között a birtokot. – Papír – A hátoldalon rányomott pecsét nyoma. – Regeszta forrása: OL regeszta (Bándi)

Tartalomgazda