DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327) • 29859

DL-DF 29859
Keltezés 1484-04-23
Kiadó MÁTYÁS 1 KIRÁLY
Régi jelzet Q 327 / MÁRAMAROS 4 63
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327)
Fennmaradási forma Másolat
Regeszta Mátyás király a csanádi káptalanhoz. Jelentették előtte a Kalodwa-i, a Boldogságos szűzről elnevezett pálos kolostorban élő remeték nevében, hogy már előbb az aradi káptalan egy pörrel kapcsolatban, mely folyt köztük az aradmegyei Zombathel nevü biirtok miatt, mind az egyázi, mind a világi bíróság előtt velük szemben pernyertes lévén be akarja magát a nevezett birtok tulajdonába iktattatni, de mert ők a pert azért vesztették el, mert akkor nem álltak rendelkezésükre a szükséges oklevelek, de ezek birtokában remélhetik, hogy a per rájuk nézve kedvezően fog alakulni, azért a királytól perujrafelvételt kértek. A király ezt engedélyezte és megegedte, hogy Szent Mihály nyolcadán a király személyes jelenlét előtt új tárgyalást tarthassanak, amelyre meg kell idézni a káptalant is, azért meghagyja a csanádi káptalannak, küldje ki a testimoniumát, akinek a jelenlétében Ladislaus de Bak, aut Thomas Baki de eadem, siive Franciscus de Chwre, vel Thomas Kuchar, aug Sigismundus de Bak mint királyi ember idézze meg az aradi káptalant a fenti ügyben Szent Mihály nyolcadán tartandó új tárgyalásra, ahol érveit ujra felsorakoztathatja. Jelezvén előtte ... Eredeti, papir. Pecsét nem látszik rajta.

Tartalomgazda