DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327) • 36512

DL-DF 36512
Keltezés 1483-07-13
Kiadó BÁTORI ISTVÁN ORSZÁGBÍRÓ
BÁTORI ISTVÁN ERDÉLYI VAJDA
KINIZSI PÁL TEMESI ISPÁN
Régi jelzet Q 327 / COLOS 5 31
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Alul 02
Nyelv Latin
Regeszta Bathori István országbíró és erdélyi vajda, meg Kynis-i Pál temesi comes és Magyarország déli részeinek a főkapitánya Chongrad megye comeseihez és vicecomeseihez, meg a szegedi várnagyokhoz és helyetteseikhez. A csanádi társas egyház részéről bemutatták előttük az előbbi királyok által adott privilegialis oklevelet, amelyhez a jelenlegi király: Mátyás hozzájárulását adta, super non solutione aconum avenarum et aliorum munerum, amelyeket a Szent Megváltóról nevezett csanádi társas egyháznak egyébként a Kerezthur nevű birtoka után kellene a szegedi várnagyoknak fizetniük. Ennek ellenére a jelenlegi comesek és vicecomesek nem törődve az előbbi az előbbi királyoktól kiadott és magától Mátyás királytól is megerősített kiváltsággal a nevezett adók fizetésére akarják kényszeríteni az említett társas egyházat. De mert a privilegiumokat a legszabatosabban be kell tartani, azért utasítást adnak Chongrad megye comesének és vicecomeseinek, meg a szegedi vár várnagyainak és helyetteseiknek, hogy a jövőben egyikük se merje a nevezett egyházat az említett adók és más ajándékok fizetésére kényszeríteni. - Papír - A szöveg alatt két gyűrűs pecsét nyoma.

Tartalomgazda