DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • KKOL, Cista comitatuum (Q 320) • 27943

DL-DF 27943
Keltezés 1482-11-14
Kiadó MÁTYÁS 1 KIRÁLY
Régi jelzet Q 320 / SZOLNOK MED N 2
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • KKOL, Cista comitatuum (Q 320)
Fennmaradási forma Átírás 1483
Nyelv Latin
Regeszta Mátyás király a kolosmonsotori konventhez. Jelentették előtte Kewres-i Zsigmondnak és Katalin úrnőnek – a néhai Naghfalw-i Márton leányának – Keczel-i Zele Márton feleségének a nevében, hogy azelőtt 19 évvel, Balyok-i Silvester és a felesége Anna Kewres-i Zsigmondnak a Közép-Szolnok megyében fevő Badon birtokban zálogba vett birtokrészét, amelyet Paczala-i Kylián fia Mihály zálogosított el neki bizonyos összegért, a maguk számára foglalták el és elfoglalva tartják most is. Ezzel az exponensnek több mint 100 arany Ft-nyi kárt okoztak. – Azonkívül kb.10 évvel ezelőtt Lossoncz-i Banfy László, János, György és András, Bozyas-i Györgynek a beleegyezésével és akaratából elküldték az ugyancsak Lossoncz-i Banfy Mihályt, testvérüket, továbbá Krazna-i Kis Péter és még számos familiárisukat és jobbágyukat, akik fegyveres kézzel rátörtek a nevezett úrnőnek a Kraszna megyében fekvő Maron nevű birtokára, és onnan az exponens úrnőnek és ottani jobbágyainak összes állatjait elhajtották, magát a birtokot pedig a maguk számára foglalták el és azt most is elfoglalva tartják, miáltal az úrnőnek több mint 400 arany Ft-nyi kárt okoztak. – Egyébként 9 évvel ezelőtt a nevezett Balyok-i Sándor és felesége: Anna a néhai Bozsi MIklósnak a Zeplach birtokban lévő elzálogosított birtokrészeit az ugyanazon birtokban lévő örökölt házával egyetemben, azonkívül ugyancsak a biharmegyei Kwrewe és Baromlacha birtokokban lévő mind örökölt mind zálogba vett birtokrészeit, amelyeket amaz a váradi káptalan oklevelének a tanusága szerint, a néhai MÁrtonnak, Katalin úrnő apjának zálogosított el bizonyos összegért, jogtalanul a maguk számára foglalták el és most is elfoglalva tartják. – Végül 4 évvel ezelőtt Dengeleg-i Bernát és a fia Miklós, meg a felesége Katalin az exponens Zsigmondnak a Közép-Szolnok megyében fekvő Kewres nevű birtokának egyik jobbágytelkén, mely a birtok nyugati oldalán terül el, Kewres-i jobbágyaikkal 3 kutat ásattak és ezáltal azt a jobbágytelket a maguk számára foglalták el. – Meghagyja tehát a konventnek, küldje ki a testimoniumát, akinek a jelenlétében Ladislaus de Hodos aut Stephanus Chyzer de Doba, vel Andreas de Pacha, sin Johannes Zenas de Sarwad, sive Petrus de Almazeg, neve Stephanus de eadem mint királyi ember tartson a fenti ügyben vizsgálatot. – Regeszta forrása: OL regeszta (Szilágyi hagyatékból)
(Bude,f.V.p.Brictii ep. et conf.) I. Mátyás király a Kolosmonostra-i egyház konventjének. Kewres-i Zsigmond és Naghfalw-i néhai Márton leánya, Keczel-i Zele Márton felesége: Katalin asszony panasza szerint 19 évvel ezelőtt Balyok-i Szilveszter és felesége: Anna, Kewres-i Zsigmond Bayom (Közép-Szolnok vm) birtokbeli részét, amelyet Paczala-i néhai Kilián fiától: Mihálytól vett zálogba bizonyos pénzösszegért, elfoglalták és elfoglalva tartják, amellyel a panaszosoknak több, mint 100 arany Ft kárt okoztak. Körülbelül 10 évvel ezelőtt Bozyas-i György beleegyezésével és akaratából Lossoncz-i Banffy László, János, György és András (egr.-i) elküldték atyafiukat, Lossoncz-i Banfy Mihályt, valamint Krazna-i Kis (parvus) Pétert több felfegyverzett familiárissal és jobbággyal a panaszos Maron (Krazna vm) birtokára ésnnan a panaszos jobbágyainak összes juhát (pecudes et pecora) elűzték (abigi et depelli), magát a birtokot pedig elfoglalták és elfoglalva tartják, a panaszosnak több, mint 400 Ft kárt okozva. Körülbelül kilenc évvel ezelőtt az említett Balyok-i Szilveszter és felesége Bozsy-i (!) néhai Miklós Zeplach birtokbeli zálogrészét, továbbá ugyanebben a birtokban levő örökölt részét (hereditaria), valamint Kwrewe és Baromlacha (Byhor vm) birtokbeli örökölt és zálogrészeit jogtalanul elfoglalták és elfoglalva tartják, amelyeket pedig a panaszos asszony néhai apjától: Mártontól, a váradi káptalan oklevelével bizonyos pénzösszegért vett zálogba. Végül pedig kb. négy évvel ezelőtt Dengeleg-i Berbát, valamint fia: Miklós és felesége Katalin nevezett Zsigmond Kewres birtokbeli jobbágytelkén, amely a falu nyugati részén van és falubeli jobbágyok lakják, három kutat (puteos) épített és a telket elfoglalta. Megparancsolja ezért a konventnek, hogy küldje ki hiteles emberét, akinek jelenlétében a kijelölt királyi emberek egyike tartson vizsgálatot, amelyet a konvent a királyi személyes jelenlétnek írásban jelentsen. – Királyi emberek: Hodos-i László, Doba-i Czyzer István, Pacha-i András, Sarwad-i Zenas János, Almazeg-i Péter és István. Belefoglalva a konvent 1483. január 23-án kelt válaszlevelébe. DL 27943. – Regeszta forrása: Erdélyi regeszták (Rácz Gy.)

Tartalomgazda