DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • KKOL, Cista comitatuum (Q 320) • 27371

DL-DF 27371
Keltezés 1482-09-16
Kiadó KOLOZSMONOSTORI KONVENT
Régi jelzet Q 320 / KOLOZS S 111
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • KKOL, Cista comitatuum (Q 320)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét 0
Nyelv Latin
Regeszta A kolozsmonostori konvent jelenti, hogy Drag-i Zsigmond a saját és fiai: Zsigmond és Márton nevében a konvent előtt per protestationem et prohibitionem igyekezett előttük tudtul adni, hogy Zomordok-i Mihály és Zylkereky Bertalan directam et aequalem partem ipsorum possessionis Koka vocate, Kolos megyében, amley a nevezett Zsigmondot öröklött jogon illeti, azt magvaszakadás címén Mátyás királytól a maguk számára kérték ac pro se minus iuste et indebite ac potentialiter occupassent, és elfoglalva tartják most is - az ő nagy kárára és rovására. Miután e bejelentés megtörtént, tiltották Mátyás királyt a birtok eladományozásától, Zomordok-i JÁnost pedig és Zylkerek-i Bertalant az ily jogtalan kéréstől és a birtoknak jogtalan elfoglalásától és mindenki mást is a birtok 1/4 részének az eltulajdonításától és bármely javának az élvezésétől. - Regeszta forrása: OL regeszta (Szilágyi hagyatékból)
(f. II. p. Exalt. cr.) Drag-i Zsigmond - fiai: Zsigmond és Márton nevében is - tiltja Nagy (magnus) Jánost, Zomordok-i Mihályt és Zylkerek-i Bertalant, hogy Kekes (Doboka vm) őt ősi jogon illető negyedrészét magszakadás címén maguknak kérjék Mátyás királytól. - Solvit den. XXXV. DL 27371.- Regeszta forrása: Jakó, KmJkv 2403.

Tartalomgazda