DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Somogy Megyei Levéltár • Mohács előtti oklevelek gyűjteménye (U 680) • 268187

DL-DF 268187
Keltezés 1480-07-05
Kiadó MÁTYÁS 1 KIRÁLY
Régi jelzet U 680 / 8
DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Somogy Megyei Levéltár • Mohács előtti oklevelek gyűjteménye (U 680)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Alul
Regeszta (IV. p. Visit. Marie), Buda. I. Mátyás király ismételten megparancsolja Györgynek (magnif.) Zagoria, valamint Warosd megye örökös ispánjának és alispánjainak meg a megye szolgabíráinak, hogy Komor-i néhai Benedek fiát: Györgyöt (nob.), valamint Komor-i és Myrkowcz-i atyafiait iktassa be az előző parancsában megjelölt királyi ember a zágrábi káptalan kiküldöttjének jelenlétében Koskowcz, Koos és Drwskowcz birtokokba, majd erről ő és a káptalan adjon nekik oklevelet. Előző mandátumában ugyanis a király megparancsolta, hogy Györgyöt védje is meg a birtokban más igénylőkkel szemben, közben azonban György és néhai Evrdeg János fia: Gergely között a birtokok miatt viszály támadt s az iktatás még nem történt meg, most azonban a György által a királynak bemutatott oklevél szerint a felek között megegyezés jött létre, ezért ismételte meg a király az iktatásra vonatkozó parancsot. A parancsot a bemutatónak visszaadni rendeli. - Papíron, alul rányomott pecsét nyoma. - Somogy megyei Levéltár Mohács előtti oklevelei 8. sz. (Szigetvári múzeumi egyesület.) - Jobb oldalon a szöveg fölött De commissione domini regis. - Az oklevél jobb alsó sarkában: Lecta et correcta in cancellaria. (Ez a megjegyzés arra vonatkozott, hogy a Gregorius név vakarás és javítás után lett Georgius-ból, továbbá a Drwskowcz birtoknév első w-je is javítás eredménye.) - Regeszta forrása: Publikált regeszta (Borsa Iván): SMM 14 (1983) 62/129.

Tartalomgazda