DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327) • 29847

DL-DF 29847
Keltezés 1479-12-21
Kiadó BÁTORI ISTVÁN ORSZÁGBÍRÓ
BÁTORI ISTVÁN ERDÉLYI VAJDA
Régi jelzet Q 327 / KÜKÜLLŐ 5 38
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Záró
Nyelv Latin
Regeszta Bathor-i István comes erdélyi vajda és a székelyek comese, országbíró az erdélyi káptalanhoz. Jelentették előtte Lossoncz-i Desewffy Lászlónak a nevében, hogy eleget akar tenni a néhai Wyzakna-i Miklós özvegyével szemben azon összeg felett, amelyért a Küküllő megyében fekvő Monyoros birtokban lévő birtokrészei vannak az özvegynél elzálogosítva és azokat a birtokrészeket vissza akarja a maga számára szerezni. Azért a vajda megkéri a káptalant, küldje ki a testimoniumát, akinek a jelenlétében Franciscus de Kord, aut Nicolaus de Syle vel Stephanus Was de Abwsfalwa, an Sigismundus de Saros mint vajdai ember menjen el a nevezett Wyzakna-i Miklós özvegyéhez és figyelmeztesse őt és mondja meg neki a vajda szavával, hogy fogadja el a felajánlott zálogösszeget, melyért az illető birtokrész volt nála elzálogosítva, majd a birtokrészt köteles az exponensnek visszaszolgáltatni. Ha megteszi, a dolog rendben van, ellenkező esetben tiltsa el őt ama birtokrész további használatától, majd idézze meg őt az exponenssel szemben megadott terminusra a vajda elé. - Pecsét nem látszik rajta. - Regeszta forrása: OL regeszta (Szilágyi hagyatékból)

Tartalomgazda