DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327) • 30049

DL-DF 30049
Keltezés 1479-09-06
Kiadó MÁTYÁS 1 KIRÁLY
Régi jelzet Q 327 / SZATMÁR 3 37
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327)
Fennmaradási forma Átírás 1479
Nyelv Latin
Regeszta Mátyás király a zenthjogi konventhez. Jelentették előtte Chethnek-i László fia Ferenc nevében, aki ex condam generosa domina Katherina, filia condam Stephani, filii bani de Lossoncz született, hogy néhány évvel azelőtt, t.i. István bán halála után, István fiai kizárták Katalin úrnőt ... várnak és tartozékainak a hatodrészéből, mely az ő apja halála után szállt anyjára, Katalin úrnőre. Egy ideig maguk birtokolták azt a hatodrészt, majd eladták Belthewk-i Dragffy Miklósnak és fiainak: Bertalannak és Péternek és így azokat a birtokrészeket a nevezett Katalin úrnőtől és tőle az exponenstől végleg elidegenítették, miáltal 3000 forintnyi kárt okoztak nekik. Azért a király meghagyja a konventnek, küldje ki a testimoniumát, akinek a jelenlétében Gregorius de ..., Ladislaus de Vajdakuth, vel Georgius Buda de Rathon, sin Georgius de ..., neve Gregorius Chyzer de eadem, neve Johannes de Kemer, an Stephanus de Feyerd, neve Carolus filius ... de Balyok, sew Antonius, seu Albertus de Samson mint királyi ember megtudakolván előbb a valót, idézze meg a nevezett Lossonczi Lászlót és a többieket az exponenssel szemben Szent Mihály nyolcadára a királyi személyes jelenlét elé. - Hézagos és vízfoltos oklevél. - Regeszta forrása: OL regeszta.

Tartalomgazda