DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista diversorum comitatuum (Q 330) • 30218

DL-DF 30218
Keltezés 1478-07-11
Kiadó GERÉB PÉTER ERDÉLYI VAJDA
Régi jelzet Q 330 / 1 1 22
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista diversorum comitatuum (Q 330)
Fennmaradási forma Átírás 1478
Nyelv Latin
Regeszta Wyngarth-i Gereb Péter erdélyi vajda és a székelyek comese az erdélyi káptalanhoz. Jelentették előtte Magdolna urnőnek, Orzaag Sebestyén feleségének, a néhai id. Wizakna-i Miklós leányának, és fiának: Rykolphy Lászlónak, azonkivül Bogath-i László fiának: Péternek és leányának: Ilonának a nevében, hogy Katalin urnő, Wyzakna-i ifj. Miklósnak az özvegye és annak a fia Ferenc az exponenseknek birtokrészeit Wyzakna, Hydegwyz, Myhalfalwa, Wezzewd, Wyfalw, Also Bolya, Felsew Bolya, Saardorph, Syalko, Indogál, Farkastelek, továbbá Feyereghaz és Oláh Indagal fehérmegyei birtokokban, és Iwedych birtokban Küküllő megyében, melyek az exponenseket öröklött jogon illetik, törvényellenesen elfoglalták tőlük és a néhai Wyzakna-i id. Miklósnak a halála óta az ezekre vonatkozó összes okmányokat is maguknál tartják és semmiféle kérésre nem adják azokat vissza. Ezáltal ők ezer arany forintnyi kárt szenvedtek. Azért a vajda megkéri a káptalant, küldje ki a testimoniumát, akinek a jelenlétében Paulus vel Albertus Syley, aut Elyas de Galthew, sive Petrus Gench de Sarpathak, neve Gregorius Kwchar, sin Sigismundus de Gald seu Paulus Gereb de Pokafalwa, aut Valentinus Syly de Petherd, sive Georgius Swlyok se Zanchal, vel Elias Zeuke de Zeukefalwa, sin Valentinus vel Gregorius de Hozzywazo mint vajdai ember előbb vizsgálatot tartván, menjen el az említett Katalin urnőhöz és a fiához: Ferenchez és mondja meg nekik a vajda szavával, hogy az exponensek emlitett birtokait és birtokrészeit, amelyeket jogtalanul tartanak a kezükben, kötelesek az exponenseknek visszaadni, ugyszintén az ezekre vonatkozó okleveleket is; ha ezt megteszik, a dolog rendben van, máskülönben a vajdai ember tiltsa el őket ama birtokrészek további használatától és amellett idézze meg őket az exponensekkel szemben Szent Mihály nyolcadára a vajda elé, hogy ott átadják az emlitett okmányokat. - Regeszta forrása: OL regeszta (Szilágyi hagyatékból).

Tartalomgazda