DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista diversorum comitatuum (Q 330) • 30217

DL-DF 30217
Keltezés 1477-09-05
Kiadó GERÉB PÉTER ERDÉLYI VAJDA
Régi jelzet Q 330 / 1 3 24
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista diversorum comitatuum (Q 330)
Fennmaradási forma Átírás 1477
Regeszta Wingarth-i Gereb Péter erdélyi vajda és a székelyek comese az erdélyi káptalanhoz. Jelentették előtte Magdolna úrnőnek, Orzag Sebestyén feleségének, a néhai id. Wyzakna-i Miklós leányának és ugyanazon úrnő fiának: Rykalphy Lászlónak, továbbá Bogath-i László fiának: Péternek és Leányának: Ilonának a nevében, hogy Katalin úrnő, a néhai ifj. Wyzakna-i Miklósnak az özvegye és Ferenc nevü fia az exponenseknek teljes birtokrészeit in possessionibus Wyzakna, Hydefwyz, Myhalfalwa, Wezzewd, Wyfalw, Also Bolya, Felsew Bolya, Sarelborpe, Syalko, Indogaal, Farkastheleke, item Feyereghaz et Indagal Volahicali in Albensi, necnon Iwedych in de Kykelew comitatibus, amelyek az exponenseket öröklött jogon illetik, törvénytelenül a maguk számára foglalták el és elfoglalva tartják most is és a néhai id. Miklós halála óta maguknál tartják az ezen birtokokra vonatkozó összes okleveleket és azokat többszörös kérésre sem hajlandók kiadni. Mindezek révén az exponensek ezer arany forintnyi kárt szenvedtek. Azért a vajda megkéri a káptalant, küldje ki a testimoniumát, akinek a jelenlétében Paulus vel Albertus Syley, aut Elyas de Galthew, sive Petrus Gench de Sarpathak, neve Gregorius Kwchar, sin Sigismundus de Gald, seu Paulus Gereb de Pokafalwa, aut Valentinus Lyly de Petherd, sive Georgius Szwlyok de Zanchal, vel Eliias Zeuke de Zeukefalwa, sin Valentinus vel Gregorius de Hozzywazo mint vajdai ember, megtudván előbb a tényállást, menjen el az emlitett Katalin úrnőhöz és a fiához, Ferenchez és mondja meg nekik a vajda szavával, hogy az exponensek emlitett birtokait és birtokrészeit, amelyeket jogtalanul a kezükben tartanak, kötelesek az exponenseknek visszaadni, ugyszintén az ezekre vonatkozó okleveleket is; ha ezt megteszik, a dolog rendben van, egyébként a vajdai ember tiltsa el őket ama birtokrészek további használatától és amellett idézze meg őket az exponensekkel szemben Szent Mihály nyolcadára a vajda elé, hogy ott átadják az említett okmányokat.

Tartalomgazda