DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • KKOL, Cista comitatuum (Q 320) • 27937

DL-DF 27937
Keltezés 1477-06-17
Kiadó MÁTYÁS 1 KIRÁLY
Régi jelzet Q 320 / SZOLNOK MED P 19
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • KKOL, Cista comitatuum (Q 320)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Záró
Regeszta Mátyás király a kolosmonostori konventhez. Jelentették előtte Bewnye-i András fiainak: Tamásnak és Lászlónak a nevében, hogy be akarják magukat vezettetni Kwsal-i Jakch Péternek a Közép-Szolnok megyében fekvő Debren birtokban lévő teljes birtokrészébe, azonkívül a Maczedonya nevü földnek a birtokába, amelyek őket zálog címén illetik meg. Azért a király meghagyja a konventnek, küldje ki a testimoniumát, akinek a jelenlétében Ladislaus Egyed de Kysdoba, aut Georgius de Naghdoba, sin Andreas Sandor de Sandorhaza, sive Gregorius de eadem mint királyi ember szálljon ki Debren birtokhoz és a Maczedonya nevü földhöz és a szomszédok és határbirtokosok meghivása mellett vezesse be a nevezett Bewnye-i András fiait: Tamást és Lászlót azok tulajdonába, az esetleges ellenmondókat a királyi személyes jelenlét elé idézve. Eredeti, papir, zárlatán papirfelzetes pecsét. Az oklevél hátlapján: Homo regius Georgius de Doba, noster frater Martinus sacerdos. Statutio facta est sabbato prox. a. f. b. Marie Magdalene. Presentibus Stephano Chaholy de Ardo, Osvaldo de Zenthkyral, Laurentio et Antonio de eadem, altero Laurentio Somogy de Kysdoba, Nicolao de Sandorhaza, Andrea Farkas iudice in Debryn, Nicolao Dragfy, Demetrio Ilyes in persona domine Potentiane Jakchy, Andrea Kakas de Lele.
I. Mátyás király megparancsolja a Kolosmonostra-i egyház konventjének, hogy küldje ki hiteles emberét, akinek jelenlétében a kijelölt királyi emberek egyike iktassa be Bewnye-i néhai András fiait: Tamást és Lászlót Kwsal-i Jakch Péter (e) Debren (Közép-Szolnok vm) birtokbeli egész részébe és Nacztonya földbe (terra), amely őt zálogjogon illeti. Az esetleges ellentmondókat idézze a királyi személyes jelenlét elé és az iktatásról ugyanoda tegyen írásban jelentést. – Királyi emberek: Kysdoba-i Egyed-i László, Naghdoba-i György, Sandorhaza-i András, Sándor és Gergely. – A hátlap közepén a külzet alatt: Thorda. – Bal szélén feljegyzés: Homo regius Georgius de Doba, noster frater Martinus sacerdos statutio facta est sabbato proximo ante (júli. 19.) festum beate Marie Magdalene, presentibus ibidem Stephano Chaholy de Ardo, Osualdo de Zenthkyral, Laurentio et Ambrosio de eadem, altero Laurentio Somogy de Kysdoba, Nicolao de Sandorhaza, Andrea Farkas iudice in Debryn, Nicolao Dragfy de Petro Ilyes in persona domine Potentie Jakch, Andrea Kakas de Lele. – Alatta a zárópecsét alatt: (áthúzva) Fassio non est facta. Eredeti, papíron, vörös viaszba nyomott zárópecsét darabkáival. DL 27937. (KKOL Cista Com. Közép-Szolnok P-19) – Regeszta forrása: Erdélyi regeszták (Rácz Gy.)

Tartalomgazda