DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Bécsi levéltárakból kiszolgáltatott iratokból (I) • Bécsi levéltárakból kiszolgáltatott iratok (Q 2) • 39309

DL-DF 39309
Keltezés 1475-09-30
Kiadó SIXTUS 4 PÁPA
Régi jelzet Q 2
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Bécsi levéltárakból kiszolgáltatott iratokból (I) • Bécsi levéltárakból kiszolgáltatott iratok (Q 2)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Záró
Regeszta IV. Sixtus pápa az esztergomi érsekhez. Azt hitte, hogy egszer még magához tér és észreveszi, hogy mily lelki kára származik abból, hogy az esztergomi érseki székre való áthelyeztetése óta három éven át az előbbi püspökség jövedelmeit is a maga számára foglalta le, sőt azóta is a maga számára követeli azokat, mióta a pápa CG. gyulafehérvári püspök személyében az illető egyházmegye élére már új püspököt nevezett ki. Arra mer hivatkozni, hogy az érseki pallium elfogadásával nem mondott le az egri egyházmegye anyagi javairól, csak a lelki vezetésről. Ez a felfogás megközeliti a cseh hereticusok tanát és annyira fájdalmas az egyházra, hogy azt tovább nem tűrheti, hogy az eddig oly hűséges magyarok közé éppen általa furakodjék be a tévtan. Meghagyja azért neki, hogy az egri egyházmegye anyagi ügyeibe sem nyiltan, sem titokban ne avatkozzék bele és az általa eszközölt kinevezést ne próbálja bármiképen is akadályozni. Ha nem engedlmeskedik, nemcsak az egri, hanem a jogtalanul képzett váradi jövedelmektől is megfosztja és érezni fogja, mire képes a szentszék. Eredeti, hártya. Záró pecsét.

Tartalomgazda