DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • KKOL, Cista comitatuum (Q 320) • 27523

DL-DF 27523
Keltezés 1474-10-31
Kiadó MAGYAR BALÁZS ERDÉLYI VAJDA
Régi jelzet Q 320 / DOBOKA V 47
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • KKOL, Cista comitatuum (Q 320)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Záró
Nyelv Latin
Regeszta Magyar Balázs, erdélyi vajda és a székelyek comese a kolosmonostori konventhez. Dicitur nobis in person nobilium Dominici, Stephani, Pauli et Sigismundi Vas de Czege, hogy jóllehet a néhai Vas László, az ő osztályos testvérük, mint köztük a legidősebb cunctas litteras et litteralia instrumenta, factum possessionem eorum Chege, Zentgothard, Zenthiwán, Zylwas, Zenthegyed et Mahol vocatarum tangentes et concernentes életében magánál tartotta in quadam ladula sigillis eorum consignata, de halála után az az oklevelekkel telt láda ad manus nobilis dominae, relictae eiusdem devernisset, aki azt a ládát a benne lévő okmányokkal együtt manibus Anthonii de Kend adta át, anélkül, hogy a nevezett exponensek erről tudtak volna. Azután ugyanaz a Kend-i Antal, az okleveleket átvizsgálva, nonnullas ex eisdem prefatis exponentibus restituendo, de egyeseket, amelyeket a nevezett Antal külön kiválasztotta, ex consilio et voluntate dictae dominae relictae, dicti condam Ladislai socrus, et alterius dominae Catherinae, consortis eiusdem, apud se retinuisset és azóta magánál tartja őket. Azért a vajda megkéri a káptalant, küldje ki a testimoniumát, akinek a jelenlétében Demeteri vel Valentinus, sin Mathias de Geucz, aut Paulus de Nyres megtudván előbb a valót evocet praefatum Anthonium de Kend et dominas praetactas contra praefatos exponentes ad octavas festi epiphaniarum Domini a vajda elé. - Zárlatán pecsét nyomával - Regeszta forrása: OL regeszta (Szilágyi hagyatékból)
(in Koloswar, in vig Omnium Sanctorum) Magyar Balázs erdélyi vajda és székely ispán a Colosmonostra-i egyház konventjéhez. Czege-i Was Domokos, István, Pál és Zsigmond panasza szerint osztályos atyafiuk néhai Was László őrizte idősebb kora miatt (maior etate) Czege, Zenth Gotharth, ZenthIwan, Zylwas, ZenthEgyed és Mohar birtokaikra vonatkozó, az ő pecsétjeikkel lezárt, bizonyos ládikákban levő (ladula) összes oklevelüket. Halála után azonban az özvegyéhez kerültek, ő a ládikát a panaszosok tudta nélkül - megtámadandó az ő birtokjogukat - Kend-i Antalnak adta, aki a pecsétek feltörése után kinyitotta azt, miután valamennyi oklevelet átolvasta, közülük néhányat visszaadott a panaszosoknak, viszont a fontosabbakat (specialiores) az említett özvegy és saját feleségének: Katalinnak a tanácsából és akaratából tetszése szerint kiválogatta és magánál tartotta és jelen ideig őrzi hatalmaskodva a panaszosok igen nagy kárára. Kéri ezért a konventet, küldje ki hiteles emberét, akinek jelenlétében Gewcz-i Demeter, Bálint és Mátyás, valamint Nyres-i Pál vajdai emberek egyike az igazság megismerése után idézze meg insinuatio-val Kend-i Antalt és az említett asszonyokat január 13-ra (ad oct. Epiph. dom.) jelenléte elé, nem véve figyelembe a köztük lévő esetleges függő pert. - A hátlapon a konvent javított és betoldott feljegyzése: Homo wayvodalis Mathias de Gewcz, noster frater Ladislaus sacerdos inquisitio facta fuit feria tertia proxima ante festum Beati Thome apostoli (dec. 20) in comitatu de Doboka, evocatio eodem die Anthonium de Kend in portione possessionaria in possessione Pwlon. Tandem in festo Sancti Thome (dec. 21.) nobiles dominam Katherinam consortem prefati Anthonii in possessione Zenthywan, dominam vero relictam condam Ladislai Was in possessione Zenth Eged habita, cum insinuatione, scilicet sua possessionaria in eadem habita etc. Eredeti, papíron, hátlapon zárópecsét nyomával. DL 27523. (KKOL. Cista Com. Doboka V-41) - Regeszta forrása: Erdélyi regeszták (Rácz Gy.)

Tartalomgazda