DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • KKOL, Cista comitatuum (Q 320) • 27930

DL-DF 27930
Keltezés 1474-01-07
Kiadó MÁTYÁS 1 KIRÁLY
Régi jelzet Q 320 / SZOLNOK MED B 33
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • KKOL, Cista comitatuum (Q 320)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Záró
Nyelv Latin
Névmutató hátl.felj.
Regeszta Mátyás király a kolozsmonostori konventhez. Jelentették előtte Bewnye-i András fia Tamás nevében, hogy be akarja magát vezettetni a Közép-Szolnok megyében fekvő Olachnadasd teljes birtokba, amely őt zálog címén illeti meg. – Azért a király meghagyja a konventnek, küldje ki a testimoniumát, akinek a jelenlétében Blasius de Doba, vel Ladislaus Eged de Kysdoba, aut Osvaldus Meney de Zenthkyral, sin Andreas Sandor, sew Gregorius de Sandorhaza, sive Johannes Fodor de dicta Meney mint királyi ember szálljon ki OlahNadasd birtokhoz és egybehíván annak szoszédait és határbirtokosokat vezesse be abba a nevezett Bewnye-i Tamást az őt illető zálog címén, az esetleges ellenmondókat a királyi személyes jelenlét elé idézve. – Zárlatán pecsét töredékeivel. – Az oklevél hátlapján: Homo regius Blasius de Doba, noster frater Ladislaus presbiter. Executio facta feria tertia a, f, bb, Fabiani et Sebastiani mart. presentibus ibidem Gregorio Pethkes et Andrea Esse de Deeshaza, Mathia Parvo de Zylagzeg ac Gregorio Sandor de Sandorhaza aliisque quampluribus. – Regeszta forrása: OL regeszta.
(Bude,f.VI.p.Epiph.dom.) I. Mátyás király megparancsolja a Colosmonostra/Kolosmonostra-i egyház konventjének, hogy küldje ki hiteles emberét, akinek jelenlétében a kijelölt királyi emberek egyike iktassa be Bewnye-i néhai András fiát: Tamást OlahNadasd/OlachNadasd (Közép-Szolnok vm) egészbirtokba, amely őt zálogjogon illeti. Az esetleges ellentmondókat idézze a királyi személyes jelenlét elé és az iktatásról is ugyanoda tegyen írásban jelentést. – Kijelölt királyi emberek: Doba-i Balázs, Kysdoba-i Eged László, Zenthkyral-i Meney Ozsvát, Sandorhaza-i Sandor András és Sandorhaza-i György, Meney-i Fodor János. – A hátlapon a jobb alsó sarokban: Lecta. Bal szélén feljegyzés: Homo regius Elasius de Doba, noster frater Ladislaus presbiter executio facta feria martirum tertia ante festum beatorum Fabiani et Sebastiani (jan. 18.), presentibus ibidem Gregorio Pethkes et Andrea Esse de Deeshaza, Mathia Parvo de Zylagzeg ac Gregorio Sandor de Sandorhaza, aliisque Quampluribus. Eredeti, papíron, vörös zárópecsét darabkáival. DL 27930. (KKOL Cista Com. Közép-Szolnok B-33.) – Regeszta forrása: Erdélyi regeszták (Rácz Gy.)

Tartalomgazda