DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista diversorum comitatuum (Q 330) • 30324

DL-DF 30324
Keltezés 1473-11-24
Kiadó BÁTORI ISTVÁN ORSZÁGBÍRÓ
Régi jelzet Q 330 / 2 3 26
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista diversorum comitatuum (Q 330)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Záró
Regeszta Bathor-i István comes országbíró a budai káptalanhoz. Halasztó oklevele és az egri káptalan vizsgálati és idéző oklevele alapján Szent Mihály arkangyal nyolcadán megjelent bírósága előtt Bessenewd-i Gáll és Bathor-i János meg Miklós nevében Kaza-i Gywla fiaival: Györggyel és Detricusszal szemben azt a bejelentést tette, hogy az elmult virágvasárnap körül a nevezett Kaza-i Gywla fiai: György és Detricus a Nyitra megyében fekvő Perezlyen és Kewrweles /!/ birtokoknak a felét, továbbá a barsmegyei Eghazaskrystina, Kryzthyna meg Borozthonok birtokokat, továbbá a turóczmegyei prediumokat: Lazka, Dwba, Hedwyga, Berezthowszky, Brodna, Kertweles és Borzfalwat, t. i az actorok ottani birtokrészeit jogtalanul a maguk számára foglalták el és azóta is használják azokat, azonkívül a Perezthenben talált Thallas Mátyás nevü tisztjüket sulyosan bántalmazták és lovától meg egyéb értékeitől megfosztották. Mindezekkel az actoroknak ezer arany forintnyi kárt okoztak. Ezt az egri káptalan vizsgálati oklevelével igazolták. Jogorvoslást kért. Erre Zalontha-i István Gywla fiainak Györgynek és Detricusnak a nevében azt válaszolta, hogy az említett birtokjavakat nem foglalták el, nincsenek is az ő tulajdonukban és a keresetben teljesen ártatlanok. A feleknek több bizonyító eszköz nem állván rendelkezésükre, úgy döntött, hogy a nevezett alpereseknek ártatlanságuk igazolására 24-ed magukkal leteendő esküt ítél, az elvett birtokjavakat pedig visszaitélte az actoroknak; azért megkéri a káptalant, küldje ki a testimoniumát, hogy annak a jelenlétében Stephanus aut Benedictus de Persche, vel Stephanus de Thywkod, seu Philippus de Saswar, seu Petrus sive Ladislaus de Forgomen, neve Lorandus dse Bessenew mint királyi ember szálljon ki az említett birtokrészekhez és vezesse be azokba a nevezett Bathor-i Jánost és Miklóst, senkinek az ellenmondását nem véve figyelembe. Eredeti, papir. Zárlatán pecsét nyomai.

Tartalomgazda