DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Bécsi levéltárakból kiszolgáltatott iratokból (I) • Bécsi levéltárakból kiszolgáltatott iratok (Q 2) • 39302

DL-DF 39302
Keltezés 1473-03-16
Kiadó SIXTUS 4 PÁPA
Régi jelzet Q 2
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Bécsi levéltárakból kiszolgáltatott iratokból (I) • Bécsi levéltárakból kiszolgáltatott iratok (Q 2)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Függő
Regeszta decimo septimo Kalendas aprilis. IV. Sixtus pápa János volt egri püspökhöz, választott esztergomi érsekhez. Még a boldogult János esztergomi érsek kinevezésekor fenntartotta magának a jogot, hogy amikor az érseki szék megürül, azt egyedül ő töltheti be. Azért most gondoskodni kívánván az elárvult egyházmegye vezetőjéről, választása őreá esett, akit felment az egri egyházmegye kormányzásától és az esztergomi érsekség élére állítja, megadva neki a hatalmat mind a lelkiekben, mind az anyagiakban való intézkedésekhez. Mielőtt azonban elfoglalná az érseki széket, előbb tegye le az esküt a kalocsai érsek és a veszprémi püspök kezébe a megküldött minta szerinti tartalommal: Én János volt egri püspök, választott esztergomi érsek ez órától kezdve engedelmességet fogadok Szent Péternek, a római apostoli egyháznak, Sixtus pápának és utódainak; az ellenük irányuló semmiféle szövetkezésben részt nem veszek; a rám bízott titkot megőrzöm; az egyházatyák szabályait és a hivatalos előirásokat betartom; az eretnekek és más ellenségek ellen küzdeni fogok; a római szentszéket két évenként fel fogom keresni, hogy egyházmegyém állapotáról beszámoljak, melynek vagyonát sem el nem adom, sem el nem ajándékozom. Eredeti, hártya. Pecsétje hiányzik.

Tartalomgazda