DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • KKOL, Cista comitatuum (Q 320) • 36413

DL-DF 36413
Keltezés 1472-12-07
Kiadó KOLOZSMONOSTORI KONVENT
Régi jelzet Q 320 / DOBOKA T 51
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • KKOL, Cista comitatuum (Q 320)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét 0
Regeszta A kolosmonostori konvent bizonyítja, hogy előtte Thewk-i László fia Imre, magára vállalva édes anyjának: Zsófiának és Margit nevű leányának, továbbá Mihály nevű testvérének /fratre carnalis/, azonkívül Kabos Jakab feleségének, Ilonának a terhét, bejelentette, hogy a Doboka megyében fekvő Also Thewk birtokban lévő halastónak a felét 25 arany forintért örök időkre eladta Nyres-i Mihálynak és Tamás nevű fiának, de úgy, hogy a nevezett Thewky Imre a saját asztala számára továbbra is halászhat benne. De ha nem tudná a vevőket annak a tulajdonában bárkivel szemben védeni, akkor 300 arany forintban marad el. A szöveg alatt: Due evocatorie contra Emericum Thewky. Evocavit Balsius Bodoky et Johannes Fynta do Myko.
(in vig. Conc. Marie) Thewk-i/Thewky László fia: Imre – anyja: Zsófia, leánykája: Margit, testvére (fr.c): Mihály, továbbá Kabos Jakabné: Ilona nevében is – az AlsoThewk (Doboka vm) határán fekvő halastó felét – 300 arany Ft kötés mellett – 25 arany Ft-ért örök áron eladja Nyres-i Mihálynak és fiának: Tamásnak azzal a feltétellel, hogy saját asztala szükségére továbbra is halásztathasson a tavon (in prescipta piscina ad mensam suam propriam piscare valeat atque possit). Említve még Badoky Balázs és Myko-i Fyntha János. DL 36413. Papírdarabkára írt fogalmazvány.- Regeszta forrása: Jakó, KmJkv 2065.

Tartalomgazda