DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327) • 30045

DL-DF 30045
Keltezés 1470-12-18
Kiadó SIMON IGENI PLÉBÁNOS
SIMON TASNÁDI VIKÁRIUS
Régi jelzet Q 327 / SZATMÁR 3 57
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Alul
Regeszta feria tertia prox. a. f. b. Thome ap. Az oklevél kiadója: Simon decratorum doctor, Plebanus de Igen, necnon vicarius Thassnadiensis et causarum auditur in spiritualibus generalis, akit széküresedés folytán a káptalan tett meg vicariussá, bizonyítja, hogy 1470. dec. 12-én /in vigilia festi b. Lucie virginis/ megjelentek ítélőszéke előtt egyrészt nobilis Stephanus literatus de Zakachy mint felperes, másrészt honorabilis dominus Thomas plebanus de Kwsal és vele együtt providus Johannes Berczewe in Kazon commorans mint megbizottak in persona egregie domine Affre, relicte condam Georgii Jakch de dicta Kwsal mint alperes nevében és bejelentették, hogy jóllehet a nevezett István literatus Affra urnőt hitszegése /de et super vinculo fidefragii/ miatt bizonyos 110 arany forintnak a megfizetése ügyében és ebből kifolyólag a Bogdand, Nadasd és Korond közép-szolnokmegyei birtokokban lévő birtokrészeknek a nevezett István literatus részére való elzálogosítása ügyében, salvis portionibus Johannis, filii condam Georgii, in eisdem possessionibus habitis, és az elzálogositott birtokrészeknek Affra urnő részéről való jogtalan elfoglalása miatt, amint mindezek bővebben foglaltaknak a felek által választott fogott birák, névszerint: magnificus dominus Nicolaus Drakfy et Michael Sandrini de Belthewk, item nobiles Gregorius de CHa ...., Ladislaus filius Stephani de Mendzenth, Martinus Marws et Dionisius Caplyany által kiadott oklevélben, és bár ez ügyben már több tárgyalás is volt, mégis most a nevezett István literatus és Affra urnő megbizásából annak a procuratorai: Tamás plébános és Berczewe János oly megegyezésre léptek, hogy a nevezett Affra urnő fiaival: Lászlóval és Lajossal, meg leányával: Annával a fogott bírák oklevelében foglalt kötelezettségek értelmében vízkereszt nyolcadáig köteles előmutatni a káptalan vagy konvent oklevelét a Bogdand, Nadasd és Korond birtokokban lévő biortokrészek elzálogosításáról és azt az oklevelet köteles átadni Zakachy-i István literatusnak és köteles út meghagyni ama birtokrészek békés birtoklásában és megvédeni őt mindenkivel szemben azok háborítatlan tulajdonában. Ha ezt elmulasztaná, 10 arany fotint bírságban marad el és István literatus vele szemben a pert ott folytathatja, ahol a megegyezés előtt abbahagyták. Minderre a felek önként kötelezték magukat. A megegyezésnél mint tanuk jelen voltak: Emericus literatus de Thorda, Clemens Thoth de Wethes, Paulus Magnus de eadem et Gregorius literatus in eadem Thassnad commorantes. Eredeti, papir. KA szöveg alatt pecsét nyomai.

Tartalomgazda