DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista diversorum comitatuum (Q 330) • 30321

DL-DF 30321
Keltezés 1470-04-05
Kiadó MÁTYÁS 1 KIRÁLY
Régi jelzet Q 330 / 1 6 13
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista diversorum comitatuum (Q 330)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Záró
Regeszta feria quinta prox. a. ddom. Judica. Mátyás király az erdélyi káptalanhoz. Mivel ő figyelemmel lévén Dengeleg-i Pongrácz fia Jánosnak, erdélyi vajdának és a székelyek comesének a szent koronával és vele szemben tanúsított hűséges szolgálataira és szerzett érdemeire, castrum Almas vocatum simulcum oppidis Almas in de Kolos et Bwza et Gorbo vocatis in Doboka et Zolnok Interiori comitatibus existentibus és a várhoz tartozó összes falvakkal, birtokokkal, prediumokkal és vámokkal, amelyek előbb Perssewlcz-i Imre vajda fiáé: Pálé voltak, de annak magtalan elhunyta folytán a királyra háramlottak és annak adománozási jogkörébe estek, és az ezekben lévő minden királyi jogát, mely őt a nevezett vayda fia Pál, azonkivül Bebeek Györgynek ottan lévő birtokrészeiben bármi cimen megillette, a nevezett Dengeleg-i Pongrácz fia Jánosnak és utódainak adományozta és be akarja őt azokba és a bennük lévő királyi jogba vezettetni, azért meghagyja a káptlannak, küldje ki a testimoniumát, akinek a jelenlétében /egy félsor olvashatatlan/ vel Albertus de Geztherag, aut Michael Thompa de Zenthmyhalthelke, sin Mathias de Zwchak, aut Paulus vel Albertus de Buda, sive Ladislaus aut Petrus de Zombor, sin Paulus de Zenthpal, aut Valentinus de Thewk, vel Nicolaus de Doboka, sin Sigismundus aut Thomas de Draag vel Bartholomeus de Ezthyen, neve Marcus de Bethlen, aut Thomas de Keczeth, aut Lucas Swchaky de Petherhaza mint királyi ember szálljon ki a nevezett várhoz és összes tartozékaihoz és a bennük lévő királyi joghoz és a szomszédok meg határbirtokosok meghivása mellett vezesse be mindezekbe a nevezett Dengeleg-i Pongracz fiát Jánost, az esetleges ellenmondókat vele szemben a királyi személyes jelenlét elé idézve. Eredeti, papir. Zárlatán pecsét töredékei.

Tartalomgazda