DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • KKOL, Cista comitatuum (Q 320) • 27921

DL-DF 27921
Keltezés 1469-11-21
Kiadó PÁLÓCI LÁSZLÓ ORSZÁGBÍRÓ
Régi jelzet Q 320 / SZOLNOK MED B 16
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • KKOL, Cista comitatuum (Q 320)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Záró
Nyelv Latin
Regeszta Palocz-i László comes országbíró a kolosmonostori konventhez. Jelentették előtte a néhai Bydeskwth-i János fiainak: Mihálynak, Tamásnak, Lászlónak és Miklósnak a nevében, hogy be akarják magukat vezettetni Doba-i István fia Balázsnak a Közép-Szolnok megyében fekvő Nyrmon birtokban lévő birtokrészének 3/4 részébe, amely őket zálog címén illeti meg. Azért az országbíró megkéri a konventet, küldje ki testimoniumát, akinek a jelenlétében Michael Zekel de Doba, aut Thomas similiter Zekel de eadem, vel Paulus Soldos de Werwelgh, sin Gregorius similiter Soldos de eadem, sew Paulus de Bydeskwth sive Petrus Anthal de eadem, neve Stephanus de Rahton, vel Petrus de Zylaghzegh, aut Georgius Walkay de Menyew, sin Damyanus de dicta Werwelgh mint királyi ember szálljon ki a nevezett Nyrmon birtokhoz és abban Doba-i István fia Balázs birtokrésze 3/4-éhez és egybehíván annak a szomszédait és határbirtokosait, vezesse be abba az exponenseket az őket megillető zálog címén, az esetleges ellenmondókat pedig idézze meg velük szemben a király elé. – Zárlatán pecsét töredéke.
(Bude,f.III.a. Kather.virg.) Palocz-i László comes, országbíró kéri a Kolosmonostra-i egyház konventjét, hogy küldje ki hiteles emberét, akinek jelenlétében a kijelölt királyi emberek egyike iktassa be Bydeskwth-i néhai Kwn János fiait: Mihályt, Tamást, Lászlót, és Miklóst Doba-i István fiának: Balázsnak Nyrmon nevű birtokbeli részének harmadába (Közép-Szolnok vm), amely őket zálogjogon illeti. Az esetleges ellentmondókat idézze a királyi jelenlét elé és az iktatásról ugyanoda tegyen írásban jelentést. – Királyi emberek: Doba-i Zekel Mihály és Zekel Tamás, Werwelgh-i Soldos Pál és Soldos Gergely, Bydeskwth-i Pál és Anthal Péter, Rathon-i István, Zylaghzegh-i Péter, Menew-i Walkay György, Werwelgh-i Damjam (!). – A hátlap közepén, alul: Solvit XXII. Eredeti, kicsit hiányos papíron, zárópecsét darabkáival. DL 27921. (KKOL Cista Com. Közép-Szolnok B-16). Hátlapján a konvent válaszlevelének fogalmazványa 1470. január 16. . – Regeszta forrása: Erdélyi regeszták (Rácz Gy.)

Tartalomgazda