DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327) • 30213

DL-DF 30213
Keltezés 1468-08-16
Kiadó MÁTYÁS 1 KIRÁLY
Régi jelzet Q 327 / TORDA 5 1
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Záró
Regeszta Mátyás király az erdélyi káptalanhoz. Minthogy ő Monozlo-i Chupor Miklós erdélyi vajdának adta érdemeire való tekintettel a Torda megyében fekvő Detreh birtokot ac portiones possessionarias in possessionibus Sarpathak, Zenthmyklos, Kak, Thordalak, Geres, Mendzenth, Bwl, Ewrke et Gerebenes vocatis habitas ugyanabban a megyében, amelyeket előbb Weres Benedeknek adományozta, de amelyek annak magtalan halála folytán ismét a koronára szálltak és most azokat a bennük lévő királyi joggal együtt a nevezett vajdának adományozta és be akarja őt azokba vezettetni, azért meghagyja a káptalannak, küldje ki a testimoniumát, akinek a jelenlétében Georgius de Thwr, vel Paulus Weres de Chaan, aut alter Paulus de Fanchyka, sive Adrianus de Chekelaka, neve Stephanus de Hadrew szálljon ki az emlitett birtokokhoz és birtokrészekhez és egybehiván azok szomszédait meg határbirtokosait, ezek jelenlétében vezesse be a nevezett Miklós vajdát azoknak és a bennük lévő királyi jognak a tulajdonába királyi adomány címén, az esetleges ellenmondókat vele szemben a királyi személyes jelenlét elé idézve. Eredeti, papir. Zárlatán papirfelzetes pecsét. Régi jelzete. Cista Tordensis, Fasc. 5. N-o 1.

Tartalomgazda