DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • KKOL, Cista comitatuum (Q 320) • 27916

DL-DF 27916
Keltezés 1467-10-01
Kiadó MÁTYÁS 1 KIRÁLY
Régi jelzet Q 320 / SZOLNOK INT S 2
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • KKOL, Cista comitatuum (Q 320)
Fennmaradási forma Átírás 1467
Nyelv Latin
Regeszta Mátyás király a kolosmonostori konventhez. Mivel ő szem előtt tartván Zeredahel-i (néhai Imre fia, György fia) Parvus (Kis) Jánosnak a szent koronával szemben tanusított hűséges szolgálatait duas partes castri Chycho ac totales possessiones Kosal, Felsewkosal, Pechethzege, Banth, Gergfalwa, Negerfalwa, Zewch, Hagmas, Vilma, Ilonda, Borso, Kaczko, Ilosva, Pesthes, Rew, Zerethke, Paprathmezew, Bogath, Somkwth, Galgo, Baba, Kapolnamezew, Ladfalwa, Wyfalw et Myhalfalw vocatas, ac similiter duas partes possessionum Kaplyan, Monostorzeg, Bacza, Kerezthwr, Koldo, Kerew, Felewr, Alewr, Vrman, Bogad et Rethegh apellatarum in Zolnok Interiori, simulcum duabus partibus tributi in eisdem possessionibus Alewr et Retteg exigi soliti, ac Waydakamaras in de Doboka comitatibus, mint az említett Chycho vára tartozékait, amelyek azelőtt Lossoncz-i (néhai Desew fia) néhai István fia László és az ifj.Lászlóé meg a testvéréé, Zsigmondé, az említett néhai Desew bán fiaié voltak, de hűtlenségük miatt, amit azáltal követtek el, hogy Groff János akkori erdélyi vajdához csatlakoztak, aki megfeledkezvén az élvezett jótéteményről, Erdély nemeseivel és többi lakóival a királlyal szemben lázadást szított és a Lossoncz-iak nemcsak csatlakoztak hozzá, hanem néhány a királyhoz hű embert is elpártolásra csábítottak s így javaik a királyra szálltak és ő azokat a nevezett vár 2/3 részével az említett Parvus (Kis) Jánosnak és általa apjának: Györgynek és testvérének (frater carnalis), Mihálynak adományozta és be akarja őket azok tulajdonába vezettetni, azért meghagyja a konventnek, küldje ki a testimoniumát, akinek a jelenlétében Johannes Anyos de Fayz, aulicus noster, aut magister Nicolaus de Bala notarius cancellarie nostre, mint a királyi curiából külön e célra kiküldött ember szálljon ki a nevezett Chycho vár 2/3 részéhez és az ehhez tartozó birtokokhoz és a szomszédok meg határbirtokosok jelenlétében vezesse be azokba Kis Istvánt és az apját: Györgyöt, meg testvérét, frater Mihályt és statuálja azokat nekik királyi adomány címén, az esetleges ellenmondókat az ő személyes jelenléte elé idézve.
(in Thorda, f.V.p. Mich.arc.) I. Mátyás király a Colosmonostra-i egyház konventjének. A szent koronának és neki tett hűséges szolgálataiért egy másik oklevelével Zeredahel-i néhai Imre fia: György fia: Kis (parvus) Jánosnak adományozta Chycho várának kétharmad részét és a várhoz tartozó Kosal, Felsewkosal, PechethZege, Ganch, Gergfalwa, Negerfalwa, Zewch, Hagmas, Vilma, Ilonda, borso, Kasko, Ilossa, Pesthes, Rew, Zerechke, Paprathmezew, Bogath, Somkwth, Galgo, Boda, Kapolnamezew, Ladfalwa, Wyfalw, és Myhalfalw egész birtokokat; továbbá Kaplyan, MonostorZeg, Bacza, Kerezthwr, Koldo, Kerew, Felewr, Alewr, Vvian, Bogad és Rethegh (Belső-Szolnok vm) birtokok kétharmad részét Alewr, Retteg és WaydaKamaras birtokbeli vámok kétharmadával, továbbá az összes birtokokat, birtokrészeket és vámokat, amelyek Chycho várhoz tartoznak és amelyeket Lossoncz-i néhai Desew fia: néhai István fia: Idősb. László és néhai Desew bán fiai: ifj. László és Zsigmond birtokoltak, de mivel csatlakoztak János Groff egykori vajda összeesküvéséhez, birtokaik hűtlenség miatt a királyra szálltak. Megparancsolja ezért a konventnek, hogy küldje ki hiteles emberét, akinek jelenlétében a kúriából e célból kiküldött emberek egyike iktassa be Kis (parvo) Jánost és általa apját, Györgyöt és testvérét (f. c.) Mihályt nevezett birtokokba királyi adomány címén. Az esetleges ellentmondókat idézze a királyi személyes jelenlét elé és az iktatásról ugyanoda tegyen írásban jelentést. – A kúriából küldött királyi emberek: Fayz-i Anyos János aulikus, és Bala-i Miklós mester, kancelláriai notarius. Belefoglalva a konvent 1467. nov. 21-én kelt privilégiumába. DL 27916. (KKOL Cista Com. Belső-Szolnok S-2) – Regeszta forrása: Erdélyi regeszták (Rácz Gy.)

Tartalomgazda