DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • KKOL, Neoregestrata (Q 370) • 36866

DL-DF 36866
Keltezés 1464-11-26
Keltezés helye Bachie Bács Bács m
Kiadó MÁTYÁS 1 KIRÁLY
Régi jelzet Q 370 / ALBA F 12
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • KKOL, Neoregestrata (Q 370)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Záró
Nyelv Latin
Irattípus iktató
Névmutató kolozsmonostori konvent; Dengelegi Pongrác János erdélyi vajda; Dengelegi Pongrác Antal ! felvidéki kapitány; Dengelegi Pongrác Antal ! trencséni ispán; Nagylaki Márton királyi ember; Csesztvei Balázs királyi ember; Forrói Demeter királyi ember; Kecseti László királyi ember; Sztrigyi Dénes királyi ember; Béldi Balázs királyi ember; Csongvai Gergely királyi ember; Forrói Miklós királyi ember; Zazsebes Szászsebes város Fehér m; Lankerek Fehér m; Pyhanafalwa Fehér m; Klenek Fehér m; Peterfalwa Péterfalva Fehér m; Pyhey Fehér m; Daak Fehér m; Rekytha Rekitta Szászföld; Scekthur Fehér m; Olahpyney Oláhpián Fehér m (Szászsebes szék)
Tárgymutató szent korona szolgálata – haszonvétel; szolgálat
Regeszta Mátyás király a kolosmonostori konventhez. Minthogy ő figyelembevéve Dengeleg-i Pongracz Jánosnak, Erdély vajdájának és Dengeleg-i Pangracz Antalnak a Felvidék kapitányának meg Trencsén megye ispánjának vele és a szent koronával szemben tanusított hűséges szolgálatait, azért az erdélyben az ottani Fehér megyében levő királyi várost, Zazsebest a következő falvakkal: Lankerek, Pyhanafalwa, Kelnek, Peterfalwa, Pyhey, Daak, Rehytha, Scekthur et Olahpyhey és a városhoz tartozó minden egyéb haszonvétellel a nevezett János vajdának és testvérének: Antalnak, meg utódainak adta és be akarja őket azokba vezettetni, azért meghagyja a konventnek, küldje ki a testimoniumát, akinek a jelenlétében Martinus de Naghlak, vel Blasius de Chezthwe, aut alter Blasius de Beld, sin Gregorius de Changwa, sew Nicolaus, sive Demetrius de Forro vel Ladislaus de Kecheth, aut Dionisius de Strigh mint királyi ember szálljan ki a városhoz és falvakhoz meg birtokokhoz és egybehíván azok szomszédait és határbirtokosait, vezesse be azokba a nevezett János vajdát és testvérét Antalt, az esetleges ellenmondókat velük szemben a királyi személyes jelenlét elé idézve. – Zárlatán papírfelzetes pecsét. – Regeszta forrása: OL regeszta.

Tartalomgazda