DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Kincstári levéltárból (E) • MKA, Neo-regestrata acta (Q 311) • 15355

DL-DF 15355
Keltezés 1459-04-24
Keltezés helye Bude Buda Pilis m
Kiadó MÁTYÁS 1 KIRÁLY
Régi jelzet Q 311 / 606 14
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Kincstári levéltárból (E) • MKA, Neo-regestrata acta (Q 311)
Q 311 / 1697 74
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Kincstári levéltárból (E) • MKA, Neo-regestrata acta (Q 311)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Függő
Nyelv Latin
Irattípus kegyelemlevél
Névmutató bírói funkcionáriusok; Kanizsai László erdélyi vajda; Kanizsai Miklós magán; Frigyes császár; országnagyok; Temesvár vára Temes m; commissio
Tárgymutató eskü - hűségeskü - fej- és jószágvesztés - hatalmaskodás; vár - várkastély - ház - temesvári vár; szolgálat (királynak)
Regeszta Mátyás király bizonyítja, hogy mivel Kanysa-i László erdélyi vajda biztosította őt írásban és eskü alatt a saját és testvére örök hűségéről és jelzett levelében kifejezte, hogy míg ők ketten élnek, összes váraikkal és várkastélyaikkal meg házaikkal mindig őt fogják szolgálni a királyt megillető tisztelettel és engedelmességgel és Mátyás életében senki mást nem fognak Magyarország királyává tenni, sőt ellenkezőleg a királyt minden ellenfelével, különösen pedig Frigyes császárral szemben tehetségükhöz képest támogatni fogják, azért az országnagyok tanácsából is nyugtatja Lászlót és Miklóst meg embereiket, a Szent András napjától, amikor Kanysa-i László Temesvár várából eltávozván a királytól elpártolt, egészen a mai napig ellene elkövetett összes hatalmaskodások felett és kegyelmet ad nekik a fej- és jószágvesztés alól oly feltétellel, hogy a jövőben ily hatalmaskodásoktól tartózkodnak és a király hűségében állandóan megmaradnak, különben a királyi kegy érvénytelenné válik. Azért utasítja a nádort, az országbírót, helyetteseiket, a megyék előljáróit és más egyházi és világi bíróságokat, hogy Kanysa-i Lászlót és Miklóst az előbbi hatalmaskodások miatt többé ne merjék zaklatni. Eredeti, hártya. A szöveg élén jöbb felől: Commissio propria domini regis. - Titkos függő pecsét töredékeivel.

Tartalomgazda