DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Családi levéltárak (P szekcióból) • Ujhelyi család (Q 200) • 38327

DL-DF 38327
Keltezés 1459-03-09
Keltezés helye Bude Buda Pilis m
Kiadó PÁLÓCI LÁSZLÓ ORSZÁGBÍRÓ
Régi jelzet Q 200
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Családi levéltárak (P szekcióból) • Ujhelyi család (Q 200)
Fennmaradási forma Átírás 1459
Nyelv Latin
Irattípus figyelmeztető
Névmutató váradi káptalan; Újhelyi János (Demeter f) magán; néhai Védi Gergely osztályos testvér; Bilkei Péter (István f) magán; Bilkei Miklós magán; Bilkei másik István magán; Farkasfalvi Bornemissza Miklós királyi ember; Péterfalvi Szirma János királyi ember; Péterfalvi János királyi ember; Péterfalvi Benedek királyi ember; sásvári Zubor Péter királyi ember; sásvári Zubor György királyi ember; Rakolcz Rákóc Ugocsa m; Mysthychew Misztice Ugocsa m (?); Lekowa Lukova Ugocsa m (?); Komorocz predium Komoróc Ugocsa m (?)
Tárgymutató zálogosítás - birtok megszerzése - rokonság - birtok átengedése - zálogösszeg - leszármazás; prédium; zálogösszeg
Regeszta Palocz-i László comes országbíró a váradi káptalanhoz. Jelentette előtte Wyhyel-i Demeter fia: János, hogy boldogult osztályos testvére: Wed-i Gergely az ő Ugocha-megyei birtokrészeinek: Rakolcznak, Mysthychewnek és Lekowanak és a Komorocz nevű prediumban lévő rész felét bizonyos pénzösszegért elzálogosította Bylke-i István fiának: Péternek, meg Bylke-i Miklósnak és egy másik Istvánnak, de ezek a részek a leszármazás és a rokonság alapján Demeter fiát: Jánost inkább megilletik, mint a nevezett Bylke-ieket, azért meg szeretné e birtokrészeket tőlük szerezni. Az országbíró felkéri a káptalant emberének a kiküldésére, akinek a jelenlétében a királyi ember keresse fel a nevezett Bylke-ieket és a király nevében jelentse nekik, hogy megkapván a zálogösszegeket adják át a birtokrészeket Demeter fiának: Jánosnak; ha nem tennék, tiltsa őket a további használattól és idézze meg őket Szent György nyolcadára - máj. 1. - a király elé. Kijelölt királyi emberek: Farkasfalwa-i Bornemiza Miklós, Petherfalwa-i Zyrma János, Petherfalwa-i János v. Benedek, Saswar-i Zwbor Péter v. György.

Tartalomgazda