DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista diversorum comitatuum (Q 330) • 30317

DL-DF 30317
Keltezés 1457-00-00
Keltezés helye BUde Buda Pilis m
Kiadó LÁSZLÓ 5 KIRÁLY
Régi jelzet Q 330 / 1 5 23
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista diversorum comitatuum (Q 330)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Záró
Nyelv Latin
Irattípus iktató - idéző
Névmutató erdélyi káptalan; Vizaknai Miklós (György f) egyik magán; Vizaknai Miklós másik magán; Nádasdi Mihály (Salamon f) magán; Szőkefalvi Lukács királyi ember; Ergew-i /?/ György királyi ember; Bakaji Pál királyi ember; .........másik Pál királyi ember; .......... Lőrinc királyi ember; Feyeregház Fejéregyháza Fehér m; Langadol Fehér m; Jevedich Ivedics Küküllő m
Tárgymutató királyi jog - magszakadás - királyi új adomány - királyi vár - adományozás; vár; szászok - székelyek; szolgálatok (királynak)
Regeszta V. László király az erdélyi káptalanhoz. Mivel ő Wyzakna-i György fia Miklósnak és a másik Wyzakna-i Miklósnak adta hűséges szolgálataik elismeréseképpen az erdélyi Fehér megyében fekvő Feyereghaz és Langadol nevű birtokokat, amelyek azelőtt Nadasd-i Salamon fia Mihályé voltak, de annak magvaszakadása folytán a király adományozási jogkörébe estek, jelenleg pedig a két Miklósnak a kezén vannak, a bennük lévő királyi jogot, mely őt azokban bármi címen megillette, úgyszintén s két Miklós kezén levő küküllőmegyei Jevedich birtokban lévő királyi jogát, is a nevezett birtokok minden tartozékával, ha csak nem tartoznak a szászok vagy székelyek földjei közé, vagy nincsenek összefügésben valamelyik hivatali állással és nem tartoznak valamelyik királyi várhoz, a nevezett két Miklósnak és utódaiknak adta új királyi adomány címén és be akarja őket azokba vezettetni, azért meghagyja a káptalannak, küldje ki a testimoniumát, hogy annak a jelenlétében Lucas de Sewkefalu, aut Georgius de Ergew (?), vel Paulus de Baka, sin alter Paulus ..... seu Laurentius ...... mint királyi ember szálljon ki a nevezett birtokokhoz és a bennük lévő királyi joghoz és egybehíván azok szomszédait és határbirtokosait, vezesse be a két Miklóst azok tulajdonába új királyi adomány címén, az esetleges ellenmondókat velük szemben az erdélyi vajda elé idézve. - Zárlatán pecsét nyomával.

Tartalomgazda