DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Kincstári levéltárból (E) • MKA, Acta Paulinorum (Q 312) • 14888

DL-DF 14888
Keltezés 1454-11-29
Keltezés helye Agrie Eger Heves m
Kiadó Héti Benedek decretorum doctor
Héti Benedek egri kanonok
Héti Benedek általános helynök (in spiritualibus)
Héti Benedek ügyhallgató (Hádervári Lászlóé)
Régi jelzet Q 312 / LÁD 7 18
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Kincstári levéltárból (E) • MKA, Acta Paulinorum (Q 312)
Fennmaradási forma Eredeti
Nyelv Latin
Irattípus egyezség
Névmutató Mohi város; mohi bírák; mohi polgárok; Payzos János mohi esküdt; Vörös Antal mohi esküdt; László kovács mohi esküdt; László mohi kovács; Máté fűzőkészítő mohi esküdt; Máté mohi fűzőkészítő; István testvér ládi vikárius (pál); ládi konvent (pál); Vince testvér ládi szerzetes (pál); Kis Benedek mohi polgár; kormányzó; Hédervári László egri püspök; király; Kereztur Keresztúr Borsod m; Mochi Mohi Borsod m
Tárgymutató károkozás - birtok elfoglalása - per; szekér; halászat; kiközösítés; széna - kaszálás - fa (vágása)
Regeszta Hethy-i Benedek decretorum doctor, egri kanonok és Hederwara-i László egri püspöknek a lelkiekben általános helynöke és általános ügyhallgató bizonyítja, hogy jóllehet Mochi város bírája és esküdtjei: Johannes Payzos, Antonius Rufus, Ladislaus faber és Mathias corigiator, meg a város többi polgárai a Laad-i kolostor vicariusának: István testvérnek és az egész konventnek a panaszára, a Kereztur birtok területén lévő kaszálóik és más földjeik elfoglalása miatt kiközösítés alá kerültek, de később István vicarius és a konvent nevében megjelent előtte Vince testvér, a Michi-i elöljáróság és polgárság nevében pedig Kis Benedek polgártársuk és bejelentették, hogy békés megegyezésre léptek: minden egymás közötti ügyet megszüntettek, az okozott kárért a polgárok 6 jól megrakott szekér szénát adtak a kolostornak, a földet pedig, míg a király vagy a kormányzó nem dönt az ügyükben, visszaadták a kolostornak avval a hozzáadással, hogy aki ezután arra a területre lép halászás, szénakaszálás vagy favágás ürügye alatt és figyelmeztetésre sem távozik, visszaesik a kiközösítés alá. Eredeti, papír; rongyos és hiányos. A szöveg alatt zöldszínű pecsét töredékei.
(29.d. Novembris), Eger (Agria). Hethy-i Benedek decretorum doctor egri kanonok, Hédervári László egri püspök helynöke tudtul adja, hogy Panzos János, Vörös (rufus) Antal, Kovács (faber) László, Szijgyártó (corrigiator) Mátyás Mochi-i bírákat és esküdteket és a többi Mochi-i polgárt a Laad-i Szűz Mária kolostor vikáriusa, István és többi szerzetesei kérésére ugyan kiközösítési itélettel sújtotta, a Kereztur területén fekvő bizonyos rétek és más földek elfoglalása miatt, de ahogy a kolostor részéről Vince testvér, a Mohi-i polgárok és hospesek részéről pedig Kis (dictus) Benedek előadja, a felek között választott bírák közvetítésével olyan egyezség jött létre, hogy a köztük levő pert beszüntetik, a Mochi-i polgárok 6 szekér szénát adnak kártérítésül a kolostornak. Megegyeztek egymással az elfoglalt földek használata tekintetében is a király vagy a kormányzó (végleges döntésig). - Papíron, kisebb hiányokkal, a szöveg alá nyomott zöld viaszpecsét maradványával. - MOL, (AP Lád f.7 n.18) Egykorú másolata: MOL, DL 105365 (AP Lád f.7 n.18) - Regeszta forrása: Publikált regeszta (Bándi Zsuzsanna): BLÉ 5 (1985) 643.

Tartalomgazda