DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Kincstári levéltárból (E) • MKA, Acta Paulinorum (Q 312) • 14884

DL-DF 14884
Keltezés 1454-11-14
Kiadó Balázs leleszi prépost
leleszi konvent
Régi jelzet Q 312 / LÁD 2 6
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Kincstári levéltárból (E) • MKA, Acta Paulinorum (Q 312)
Fennmaradási forma Eredeti
Nyelv Latin
Irattípus birtokátengedő
Névmutató Berentei Péter magán; Berentei Simon magán; István ládi vikárius (pál); Csebi Bálint deák; Pálóci László országbíró; ládi konvent (pál); Berenthe Berente Borsod m; Zeged Szöged Borsod m; Zenthalbert Szentalbert Borsod m; Eghazaspetry prédium Egyházaspetri Borsod m
Tárgymutató fejvesztés - adásvétel - vérdíj -ítélet; prédium; berentei malom; dénármárka - aranyforint
Regeszta A leleszi konvent /Balázs prépost és a konvent/ bizonyítja, hogy eléje járultak egyrészt a Laad-i kolostor vicariusa: István testvér a saját és konventje nevében, másrészt Berenthe-i Péter és Symon, amikor István testvér bejelentette, hogy noha az elmult év Szt. Mihály nyolcadán Cheb-i Bálint literatust a Palocz-i László országbíró elnöklete alatt tartott tárgyaláson velük szemben fejvesztésre ítélték és ennek a megváltásaképen vérdíjként 50 dénármárkára, amely összegnek az arányában javait a királyi és az egri káptalani ember nekik statuálta, most azonban Berenthe-i Péter és Symon fél márkával kevesebb 38 márkát, azaz 150 arany forintot fizettek a klastromnak, amiért a konvent előtt nyugtatják őket és a Berenthe-ben lévő birtokrészeket, az ottan lévő malommal, azonkívül a Zeged-en és Zenthalbert-en lévő birtokrészeket is, amint azok az egri káptalannak statuáló oklevelében foglaltatnak, átadták a nevezett Berenthe-i Péternek és Simonnak és megengedték, hogy azokba beiktathassák magukat. Ha idők folyamán a Bálint literatus ellen hozott ítéletet megváltoztatnák, akkor a 150 arany forintnak a harmadrészét: 50 aranyat vissza kell adniok Péternek és Symonnak és vissza kell adniok a borsodmegyei Eghazaspetry nevü prediumnak a felét, melyet Péter és Symon és Symon fiai adtak el nekik.
(V.p. Martini conf.). A leleszi konvent előtt István, a Laad-i kolostor vikáriusa a maga és konventje nevében tanúsítja, hogy az 50 márkából, amelyben Cheb-i Bálint deákot Pálóczi László országbíró előtt Szent Mihály nyolcadán (okt. 6.) fővesztés jogcímén elmarasztalták, Berenthe-i Péter és Simon kifizettek 1/2 márka híján 38 márkát 150 kis arany forintban, ezért nyugtatja őket az összeg felől és visszabocsátja nekik az 50 márka fejében Bálint deák birtokaiból a kolostor részére átadott Berenthe-i birtokrészt a malommal, valamint a Zeged-i és Zenthalberth-i birtokrészeket, még pedig olyan kikötés mellett, hogy ha a Bálint deák ellen hozott fejvesztési ítélet érvényét veszítené, a 150 arany forint 1/3-a ugyanis 50 arany forint visszajár Péternek és Simonnak, ezenfelül a Borsod megyei Eghazaspetry puszta felét. A pusztát a kolostor Pétertől és Simontól és Simon fiaitól vette. - Papíron, egykorú másolatban. - MOL, (AP Lád f.2 n.6) - Ugyanezen a jelzeten található az oklevél két egyszerű 18. századi másolata. Átírva még az oklevél a pálosrendnek az egri káptalan, Almásy János és társai elleni perében 1746-ban: MOL, (AP Lád f.2 n.32) - Regeszta forrása: Publikált regeszta (Bándi Zsuzsanna): BLÉ 5 (1985) 642.

Tartalomgazda