DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Kincstári levéltárból (E) • MKA, Neo-regestrata acta (Q 311) • 14418

DL-DF 14418
Keltezés 1450-11-01
Keltezés helye Posonii Pozsony Pozsony m
Kiadó HUNYADI JÁNOS KORMÁNYZÓ
Régi jelzet Q 311 / 569 6
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Kincstári levéltárból (E) • MKA, Neo-regestrata acta (Q 311)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Alul
Nyelv Latin
Irattípus vizsgálati - visszaiktató - idéző
Névmutató Zala megye; zalai főispán; zalai alispán; kapornaki szolgabíró; Bacónaki / Marócai Benedek (András fia) magán; Bacónaki János (Imre fia) magán; bacónaki szomszédok; zalai nemesek; Andi Kánta János királyi ember; Polányi István (Mihály fia) királyi ember; Mindszenti Demeter királyi ember; Andi Mántai (dictus) István királyi ember; Andi Mántai (dictus) Péter királyi ember; Andi Mántai (dictus) Gergely királyi emebr; Andi Mántai (dictus) István (Egyed fia) királyi emebr; Baczonag Bacónak Zala m
Tárgymutató birtok lefoglalása - jogtalanság - eskü - károkozás; aranyforint
Regeszta Hwnyad-i János kormányzó Zala megye fő- vagy alispánjához és a Kapornok-i járás szolgabíráihoz. Panaszolták előtte Baczonag-i másképp Marocza-i András fia: Benedek nevében, hogy szept. 8-ika körül Baczonag-i Imre fia: János az ő Baczonag-i birtokrészét, t.i. Baczonag birtoknak a felét jogtalanul a maga számára foglalta el és azóta élvezi annak a javait, amivel neki 400 arany forintnyi kárt okozott. A kormányzó tehát meghagyja a címzetteknek, hogy egy bizonyos meghatározott napra hívják egybe Baczonag birtok összes szomszédait és a megye nemességét és miután 8 nappal előbb egy szolgabíró útján meghívták az érdekelt feleket, a királyi ember és a zalai konvent emberének a jelenlétében hallgassák ki őket eskű alatt, vajjon a foglalás megtörtént-e, még pedig egy éven belőli időben, s ha ezt igazoltnak találják, előbb vessék ki abból Imre fiát: Jánost és vezessék be újra annak a birtokába András fiát: Benedeket és védjék meg őt annak a birtokában különösen Baczonag-i Imre fiával: Jánossal szemben, akit egyébként a királyi ember idézzen meg András fiával: Benedekkel szemben vízkereszt nyolcadára a király elé. Kijelölt királyi emberek: Johannes Kantha de Ond, vel Stephanus filius Michaelis de Polyah, aut Demetrius de Mendzenth, sin Stephanus seu Petrus sive Gregorius ”dictus” Manthai de Ond, vel Stephanus filius Egidii de eadem. A szöveg alatt pecsét.
Pozsony. Meghagyja Zala vármegye hatóságának, hogy Baczonaki, másként Marocsai Benedek panaszára, mely szerint Baczonaki János a baconaki birtok felét jogtalanul elfoglalva tartja és használja, indítson vizsgálatot, helyezze vissza a régi birtokost, vagy idézze meg a feleket a királyi curiába. - (Ered. Papíros, előlapján pecséttel.) - Regeszta forrása: Publikált regeszta (Hajnal István): LK 1 (1923) 118/55.

Tartalomgazda