DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Prímási Levéltár, Esztergom • Esztergomi Székesfőkáptalan Magánlevéltára, Acta radicalia (U 437) • 236603

DL-DF 236603
Keltezés 1449-03-23
Kiadó GARAI LÁSZLÓ NÁDOR
Régi jelzet U 437 / 27 5 20
DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Prímási Levéltár, Esztergom • Esztergomi Székesfőkáptalan Magánlevéltára, Acta radicalia (U 437)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Záró
Regeszta (70. die termini, ti. oct. Epiph.), Bude. Gara-i László nádor és a kunok bírája előadja, hogy [Hédervári] Lőrinc [nádor előtt] 144[7] vízkeresztjének nyolcadán (jan. 13.) Zob-i Bertalan mester fia: János nevében megjelent Kyrthes-i Gergely a váci (Waciensis) káptalan ügyvédvalló levelével és bemutatta Zsigmond király 1429. augusztus 23-án kelt oklevelét (lásd Borsa SMM 10. [1979] 74/126 számot). Az ügyvéd hozzáfűzte, hogy a per időközben ugyan szünetelt, de ha jogszerű, Zob-i János szeretné megidéztetni Anthimus fia: János fiait: Miklóst és Jánost, Lőrinc nádor a kérést teljesíthetőnek tartva felkérte a somogyi (Symigiensis) egyház konventjét, hogy küldje ki megbízottját, akinek jelenlétében a nádori ember idézze meg Miklóst és Jánost Zob-i Bertalan mester fia: János ellenében Jakab nyolcadára (aug. 1.) a nádor elé. A per azonban László nádor intézkedésével (1448) vízkeresztjének nyolcadára (jan.13.) halasztódott. Ekkor Kyrthes-i Gergely a nádor ügyvédvalló levelével megjelenve bemutatta a konvent levelét, amely szerint Cheh-i Mihály fia: János nádori ember és László pap szerzetes a kereszt megtalálásának ünnepén (máj. 3.) Tapson-i Anthimusfi Miklóst és Jánost Thykos nevű birtokukon Jakab nyolcadára megidézték Lőrinc nádor elé Zob-i János ellenében. Minthogy Taphson-i Antimusfi János az említett nyolcadon nem jelent meg, a nádor megbírságolta és felkérte a konventet, hogy nevezettet Mihály nyolcadára (okt. 6.) idézze meg. A nádor a pert a jelen vízkereszt nyolcadára halasztotta, amikor Kyrthes-i Gergely az országnagyok ügyvédvalló levelével megjelenve bemutatta a konvent jelentését. Eszerint Z[om]ayon-i ... fia: János nádori és Barnabás pap szerzetes ... Thapson-i Anthimusfi Jánost ...e birtokon levő részén Mihály nyolcadára megidézte a nádor elé. János ekkor sem jelenvén meg, a felperes ügyvédje intézkedést kért, mire a nádor felkéri a konventet, hogy küldje ki megbízottját, akinek jelenlétében a kijelölt nádori emberek egyike három vásáron történő kikiáltással idézze meg Tapson-i Anthimusfi Jánost Jakab nyolcadára (aug. 1.), hogy feleljen az ügyben és a 9 márka bírságot fizesse meg a nádornak és ellenfelének, különben távollétében hoz ítéletet. - Kijelölt nádori emberek: Kohan-i Bálint Zomayon-i János fia: László és János fia: György, Kakasfalwa-i István, Mera-i Gáspár és Bodon-i Dániel. - Helyenként rongált papíron, zárópecsét darabjával. - Esztergomi káptalan magán levéltára 27-5-20. - Az oklevél hátlapján olvasható feljegyzés szerint a következő alkalommal a felperest Zechen-i Tamás képviselte a comes (Pálóczi László országbíró), az alperest pedig Bogka-i Gál fia: András a pécsi káptalan ügyvédvalló levelével. Az alperes bírság mellett vízkereszt nyolcadán felel. - Regeszta forrása: Publikált regeszta (Borsa Iván): SMM 10 (1979) 92-93/181.

Tartalomgazda