DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Családi levéltárak (állagtalan fondokból) • Mérey család (Q 247) • 49351

DL-DF 49351
Keltezés 1448-08-20
Keltezés helye Vác Nógrád m
Kiadó ORSZÁGNAGYOK
Régi jelzet Q 247 / 134
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Családi levéltárak (állagtalan fondokból) • Mérey család (Q 247)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Alul
Nyelv Latin
Irattípus vizsgálati - idéző
Névmutató Somogy megye; Szákosfalvi Vince (Arnold f, János f) felperes; Szákosfalvi Vince társai felperesek; Perneszi Pál alnádor (alperes); Mére Somogy m; Tolkaj Somogy m; Szenna Somogy m
Tárgymutató hatalmaskodás - birtok elfoglalása
Regeszta Az országos rendek meghagyják Somogymegyének, hogy Sákosfalvi Arnold fia János fia Vince és társai panasza tárgyában, mely szerint Perneszi Pál alnádor az ő mérei, tolkaji és szennai birtokukat elfoglalta, továbbá különböző hatalmaskodásokat követett el ellenük, tartson vizsgálatot, szolgáltasson igazságot és idézze meg az alpereseket. - Alján pecsét nyoma.
(in regis Stephani) Wacie. Az országnagyok (prelati, barones, nobiles et proceres regni Hungarie universi) Somogy megye ispánjának vagy alispánjának és szolgabíráinak. Sakwsfalwa-i Arnoldus fia: János fia: Vince, e János fiának: György deáknak özvegye: Skolasztika és leánya: Ilona, továbbá Mere-i Fechke (dictus) László fia: Gaspar és Gabriel fiának: Istvánnak fia: István meg Kalachafalwa-i Kalacha Péter fia: János nevében előadták nekik, hogy húsvét (márc. 24.) táján Pernez-i Pál (egr.) alnádor Somogy megyei Mere, Tholkan és Zenna nevű birtokokon levő részeiket elfoglalta és azokat használja; havas Boldogasszony ünnepe (aug. 5.) táján pedig familiárisait: Baba-i Damjánt, Feyereghaz-i Mihályt, Thethwes-i Bálintot, Baczanad-i Jánost és az Ozthopan birtokon lakó Benedek kovácsot Skolasztika asszony Mere-i birtokrészén levő házára és kúriájára küldte, az özvegyet vérontásig (ad efusionem sanguinis) megverette és lányával együtt a házból kizáratta és kivettette, s ezért jogorvoslatot kértek. Minthogy nem akarják, hogy egyetlen országlakót (neminem coregnicolarum) bárki jogaitól megfosszon, megparancsolják, hogy az említett birtokon szomszédait és határosait meg másokat kihirdetett közgyűlés módjára rövid határidőre hívják össze, s előttük, valamint kijelölt embereik egyike és a somogyi egyház konventjének kiküldötte előtt - a konventet erre ezzel a levéllel kérik fel -, továbbá nyolc nappal a kitűzött határidő előtt az egyik szolgabíró útján a feleket valamelyik birtokrészükön törvényesen megidézve tartsanak vizsgálatot, amelynek során a kihallgatottak Istenbe vetett hitükre és a szent korona iránti hűségükre a feszületet érintve tegyenek vallomást. Ha Pernez-i Pál egy éven belül zárta ki az özvegyet, úgy újabb levelük bevárása nélkül zárják ki, és vessék ki őt a házból, és az özvegyet iktassák abba vissza. Emberük pedig a konvent kiküldöttének jelenlétében idézze meg Pernez-i Pált vízkereszt nyolcadára (1449. jan. 13.), valamint Damján, Mihály, Bálint és János nevű familiárisait jelenlétük elé azzal, hogy Pál állítsa elő nem nemes familiárisát: Benedek kovácsot, s minderről ők és a konvent is tegyenek jelentést. - Az országnagyok kijelölt emberei: Georgio vel Ladislao de Egres sin Johanne seu Michaele de Wassad sive Ambrosio de Thewl neve Benedicto Zewryn. - Papíron, a szöveg alatt pecsét darabkáival. (Mérey cs. lt. 134. sz. - No 8 et 6B.) - Regeszta forrása: Publikált regeszta (Borsa Iván): SMM 24 (1994) 25-26/121.

Tartalomgazda